Het noodlot: die fatale kracht die dreigend tussen de mens en zijn geluk staat. Nijdig en jaloers stokken tussen de wielen steekt, en steeds een donkere schaduw vooruit werpt. Het onontkoombare thema ook in deze 4de Symfonie van Tchaikovsky. Even turbulent als zijn leven slingert de componist hier muzikaal tussen hartstochtelijk romantisch en ingetogen klassiek - expressief, persoonlijk en onconventioneel.


Het moet een wanhopige Tchaikovsky geweest zijn, die in het warme en zonnige Italië de ijskoude openingsmaten van zijn 4de Symfonie vorm gaf. Zijn huwelijk, de verhoopte façade die zijn ware homoseksuele gevoelens moest verbergen, liep al na enkele maanden op de klippen. Innerlijk verscheurd vluchtte hij weg uit Moskou, eerst naar Sint-Petersburg en daarna verder, naar Parijs, Zwitserland en Italië.

Daar vond hij bevrijding en rust, en een emotionele uitlaatklep in zijn muziek. Hij werkt onder meer zijn 4de Symfonie af, en levert een intens autobiografisch werkstuk af. Zijn hele leven probeert hij erin te vatten, met de verbeelding en het lot als rode draad – want, zo zei hij zelf, ‘de kracht van het lot is te sterk voor het individu om te weerstaan. Er zit niets anders op dan eraan toe te geven en tevergeefs te treuren’.

Programma

Ten gevolge van de nieuwe maatregelen besloten door het Overlegcomité van 03.12.21 betreffende culturele evenementen binnenshuis, moet Flagey de omvang van de concerten beperken tot 200 personen.

Om zoveel mogelijk mensen te kunnen verwelkomen, wordt het concert van 18 december ontdubbeld naar een eerste concert op 17 december (20:15) en een tweede concert op 18 december (20:15).

-----

Johannes Brahms
Pianoconcert nr. 2 in Bes, op. 83
solist: Nikolai Lugansky, piano

Pyotr Ilyich Tchaikovsky
Symfonie nr. 4 in f, op. 36

Een historische opname met Leningrad Philharmonic & Jevgeny Mravinsky (algemeen beschouwd als de referentie uitvoering) en een hedendaagse versie uit 2017 door Liverpool Philharmonic & Vasily Petrenko:

ontdek meer

programmaboek

Meer weten over de muziek, de artiesten? Lees of print het programmaboekje of klik hier voor de mobiele versie.

download programmaboek

bucket list podcast

Tot tranen toe geroerd vertelt contrabassist Thomas Fiorini waarom Tchaikovsky's 4de Symfonie, de noodlot symfonie, in al haar eenvoud en kracht zoveel ontroering en emoties oproept.

beluister podcast

wolfgang: ontdek wat je hoort

Dit concert wordt ondersteund door de Wolfgang app: terwijl het orkest speelt krijg je in realtime toelichting bij de muziek.

ontdek wolfgang

symfomania! (8+)

Tekenen, spelen, zingen, luisteren... en vooral genieten van de muziek van Tchaikovsky! Ontdek deze leuke handleiding voor jonge muzikale doe-hoe-zelvers.

download symfomania! diy

vlog

Het liefdesleven van Peter Tsjaikovski was, net zoals zijn muziek, complex. Maar Sander De Keere van Iedereen Klassiek gaat het leven van Tsjaikovski toch voor jou samenvatten, en wel in 3 vrouwen en… een glas water!

bekijk de clip

leestip

De dove Kolja is acht jaar oud als de broers Modest en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski zich over hem ontfermen - Kolja is een prachtige roman van de hand van Arthur Japin.

lees meer

praktisch

🎟️🎫 €36 > €5

Zaal: Studio 4, Flagey

Locatie: Heilig Kruisplein | 1050 Brussel
Telefoon: +32 2 641 10 20
Online: www.flagey.be

veiligheidsmaatregelen Flagey