Dit concert ging door op 20 maart zonder live publiek in de zaal: je kan de livestream herbeluisteren t/m 27 maart.

🎟️🎫 Tickets (€5) beschikbaar.

------

Wegdromen, naar bruisende plekken waar de zon de aarde verwarmt, zwoele melodieën uit een raam drijven en opzwepende ritmes mensen op straat lokken om te dansen. Dat is de kracht van muziek, de magie die ontstaat wanneer creatieve geesten - zoals Darius Milhaud en Camille Saint-Saëns - hun zintuigen op scherp zetten, hun indrukken bundelen met vakmanschap, en ons zo heerlijke nieuwe en zonnige muziek bezorgen.

------

livestream in samenwerking met Evil Penguin TV
met de steun van Belga Films Fund en de Belgische Taxshelter


Wegdromen op klanken uit Brazilië bijvoorbeeld, waar Darius Milhaud de Afro-Amerikaanse sound voor het eerst ontdekte. Later, in het koude New York, proefde hij van de ‘echte’ jazz en ging helemaal overstag voor de vrijheid in het ritme, de improvisaties, de blues. De opdracht om een nieuw spektakel-ballet te componeren kwam als geroepen, en voor La Création du Monde putte hij uit al die nieuwe indrukken. Voor het eerst werden jazzy ritmes en blue notes niet gebruikt als een exotische toets in een klassiek werk, maar als de verfrissende basis.

“The Creation of the World emerges not as a flirtation but as a real love affair with jazz.” - Leonard Bernstein

Ook Saint-Saëns hield van reizen onder de warme zon, en bedacht zijn 5de Pianoconcerto als een zeereis langs zuiderse plekken - waaronder Egypte, waar hij ontroerd werd door een Nubisch liefdeslied. Daarnaast duiken in dit concerto muzikale herinneringen op aan gamelanmuziek uit Indonesië, Balinese gong effecten en grillige Arabische ritmes - een uitdaging waarvoor de pianist enkele technische hoogstandjes uit zijn hoed moet toveren.

En dat is precies wat Nicholas Angelich als geen ander doet. Aangeboren talent (hij begon als vijfjarige) gaf hem een vroege start, maar het was zijn doorzettingsvermogen, scherp intellect en feilloze intuïtie die later voor de vele prijzen zorgden.

Programma

PRE-SHOW: UP CLOSE & PERSONAL
een nieuwe videoreeks met kamermuziek door musici van Brussels Philharmonic: Lieve Schuermans (fluit), Eline Pauwels (viool), Griet François (alt) en Karel Steylaerts (cello) spelen Quartetto, op. 24 van Frits Celis.

BRUSSELS PHILHARMONIC LIVE

Darius Milhaud
La création du monde op. 81

Camille Saint-Saëns
Concerto pour piano et orchestre no 5 en fa majeur, op. 103 ‘L'Égyptien’

ontdek meer

symfomania! (8+)

Tekenen, spelen, zingen, luisteren... en vooral genieten van de muziek van Milhaud! Ontdek deze leuke handleiding voor jonge muzikale doe-hoe-zelvers.

download symfomania! diy

bucket list podcast

Contrabassist Thomas Fiorini over het wonderlijke La création du monde van Darius Milhaud.

beluister podcast

programmaboek

Meer weten over dit concertprogramma ? Lees of print het programmaboekje.

download programmaboek

snelle vingers

Naast een groot componist was Camille Saint-Saëns ook een groot pianist. Kijk maar naar zijn vingers die elegant maar virtuoos over het klavier bewegen.

bekijk de video

weduwe

Madeleine Milhaud, de weduwe van Darius, geeft een zeldzame inkijk in het leven van haarzelf en haar man.

bekijk de video

praktisch

Dit concert gaat door, ook zonder live publiek in de zaal: je kan het volgen via livestream.

🎟️🎫 koop je tickets (€5) hier
(livestream beschikbaar tot en met 27 maart).

lees ook