Het 2de Pianoconcerto van Johannes Brahms is er een met epische allures - ook al noemde hij het zelf ‘een ‘piep-, piep klein concertje’... Bij pianisten staat het stuk bekend als ‘the long terror’, een veeleisende uitputtingsslag.

Geen probleem voor Nikolai Lugansky: die kreeg na het winnen van enkele prestigieuze prijzen een ijzersterke reputatie in het Russische repertoire. Intussen weten we wel beter, en mag duidelijk zijn dat Lugansky’s magie en meesterschap in een veel breder palet gedijt: “De belangrijkste ervaringen in muziek zijn voor mij niet verbonden met een taal of een land, maar met associaties als de kosmos, passie, God en vrede.”

Nikolai Lugansky is dit seizoen Artist in residence bij Flagey.


Het werk bezorgde Brahms kopzorgen, want na een eerste koel onthaalde pianoconcerto in 1858, duurde het meer dan twintig jaar voor hij een tweede durfde te schrijven. In 1881 achtte hij de tijd rijp: Brahms stond aan het hoogtepunt van zijn carrière en was één van de weinige componisten die kon leven van het uitbrengen van partituren alleen. En hij verzekerde: ‘Ondanks alles zal het eerste concerto nog wel in de smaak vallen, en het tweede zal anders klinken’.

Zijn voorspelling komt uit. De eerste compositie vindt uiteindelijk zijn weg naar de concertzaal en het tweede concerto voelt zelfverzekerd en rijper aan. Op het hoogtepunt van zijn carrière bereikt Brahms voor het eerst de perfecte mix tussen inspiratie en techniek – eindelijk voelt hij zich een volwaardig componist.

Programma

Ten gevolge van de nieuwe maatregelen besloten door het Overlegcomité van 03.12.21 betreffende culturele evenementen binnenshuis, moet Flagey de omvang van de concerten beperken tot 200 personen.

Om zoveel mogelijk mensen te kunnen verwelkomen, wordt het concert van 18 december ontdubbeld naar een eerste concert op 17 december (20:15) en een tweede concert op 18 december (20:15).

-----

Johannes Brahms
Pianoconcert nr. 2 in Bes, op. 83
solist: Nikolai Lugansky, piano

Pyotr Ilyich Tchaikovsky
Symfonie nr. 4 in f, op. 36

ontdek meer

programmaboek

Meer weten over de muziek, de artiesten? Lees of print het programmaboekje of klik hier voor de mobiele versie.

download programmaboek

in gesprek

Een uitgebreid en persoonlijk interview met Nikolai Lugansky.

bekijk het interview

brahms analysed

Duik diep in de muziek met een analyse live op het podium met Stephen Johnson en BBC Scottish Symphony Orchestra.

bekijk de bbc uitzending

praktisch

🎟️🎫 €36 > €5

Zaal: Studio 4, Flagey

Locatie: Heilig Kruisplein | 1050 Brussel
Telefoon: +32 2 620 41 10
Online: www.flagey.be

veiligheidsmaatregelen Flagey