“Pretty spooky stuff. And it's spooky because those sounds you're hearing come from the first psychedelic symphony in history, the first musical description ever made of a trip, written one hundred thirty odd years before the Beatles, way back in 1830.”
- Leonard Bernstein

Onbeantwoorde liefde en brandend verlangen: banaal en alledaags maar o zo bepalend voor vele artiesten. En zo werd een onbereikbare actrice de ideale muze voor Hector Berlioz: ze inspireerde hem tot de creatie van een van de meest invloedrijke symfonische werken uit de muziekgeschiedenis, Episode de la vie d'un Artiste... en cinq parties op. 14, ondertiteld Symphonie Fantastique.

Een intens persoonlijk werk over een gevoelige jonge kunstenaar - die wordt afgewezen door zijn droomvrouw.


Een fatale dosis opium moet een einde maken aan zijn hartzeer, maar de drugs voeren de man mee op een reis doorheen hallucinaties en dromen, en laat hem uiteindelijk geloven dat hij zijn geliefde heeft vermoord. Berlioz vertelt het verhaal tot in het kleinste detail, en maakt woorden overbodig dankzij zijn magistrale muziek.

Programma

Marcel Poot
Vrolijke Ouverture

Camille Saint-Saëns
Concerto pour piano et orchestre n°2 en sol mineur, op. 22
solist: David Kadouch, piano

Hector Berlioz
Symphonie fantastique, op. 14

ℹ️ CONCERT MET PAUZE
Ontdek deze 2 contrasterende uitvoeringen: Münchner Philharmoniker & Sergiu Celibidache (met onconventionele tempi ) versus Les Siècles & François-Xavier Roth (een recente opname met historische instrumenten):

ontdek meer

bucket list podcast

Harpiste Eline Groslot vertelt hoe onconformistisch Berlioz was, zowel in zijn muziek als qua persoonlijkheid, maar bijvoorbeeld ook door het toen nieuwe instrument dat de harp was een prominente plaats te geven.

beluister podcast

berlioz takes a trip

Bekijk de legendarische tv-uitzending van New York Philharmonic Young People's Concerts met Leonard Bernstein over de Symphonie Fantastique.

bekijk de uitzending

programmatisch

Berlioz kende zijn publiek; hij gaf elk van de vijf bewegingen een titel mee en schreef een gedetailleerde programmatoelichting met het verhaal dat aan de basis ligt van de symfonie.

lees het volledige verhaal

symfomania! (8+)

Tekenen, spelen, zingen, luisteren... en vooral genieten van de muziek van Berlioz! Ontdek deze leuke handleiding voor jonge muzikale doe-hoe-zelvers.

download symfomania! diy

praktisch

🎟️🎫 €43 > €12,50

Zaal: Concertgebouw Brugge

Locatie: ’t Zand 34 | 8000 Brugge
Telefoon: +32 70 22 12 12
Online: www.concertgebouw.be

veiligheidsmaatregelen Concertgebouw Brugge

koop tickets

lees ook