Brussels Philharmonic werd in 1935 opgericht door de Belgische openbare omroep (NIR), en concerteerde in de loop van zijn bestaan met internationale topdirigenten en -solisten. Het orkest had en heeft een uitstekende reputatie voor het creëren van nieuwe composities, en werkte samen met wereldvermaarde componisten als Bartók, Stravinsky, Messiaen en Francesconi.

De historische thuishaven Flagey, waar het orkest repeteert en concerteert in de akoestisch tot de wereldtop behorende Studio 4, is de uitvalbasis voor concerten in Brussel, Vlaanderen en Europa.

muziekdirecteur

Stéphane Denève

Sinds seizoen 2015-2016 is Stéphane Denève muziekdirecteur van Brussels Philharmonic.

Deze Franse topdirigent heeft een duidelijke missie in Brussel: hij combineert in zijn programma’s de muziek uit de 21ste eeuw met de grote klassiekers, en zet zo een dialoog op tussen het repertoire van vroeger en dat van de toekomst.

lees meer
 

CffOR

Het nieuwe platform dat Denève met Brussels Philharmonic lanceert zal hierin een grote rol spelen: CffOR (Centre for Future Orchestral Repertoire) wil sleutelinformatie rond symfonische composities vanaf 2000 verzamelen, en initieert zo een brede wereldwijde dialoog rond die composities die de tand des tijd zullen doorstaan.

Stéphane Denève: “Brussels Philharmonic zal werken uitvoeren die het repertoire van de 21ste eeuw kunnen worden: we willen die stukken vinden die orkesten graag spelen én het publiek graag wil horen. Een baanbrekend project!”

ontdek CffOR

internationaal

Op internationaal vlak heeft Brussels Philharmonic steeds een eigen plaats gehad, met vanaf de beginjaren uitnodigingen voor de belangrijkste Europese festivals en vaste afspraken in de grote Europese hoofdsteden (Parijs, Londen, Berlijn, Wenen, Salzburg).

De internationale vertegenwoordiging door IMG Touring brengt het orkest naar nieuwe podia, zowel binnen als buiten Europa. In 16-17 was dat onder meer een uitgebeide tournee naar Japan, in 18-19 wordt het de oostkust van de Verenigde Staten.

film

Een andere specialisatie waarmee Brussels Philharmonic zich internationaal onderscheidt, is het uitvoeren en opnemen van soundtracks voor films, series en games. De jarenlange samenwerking met Film Fest Gent bracht het orkest in de studio en op het podium met grote namen als Howard Shore, Hans Zimmer, Angelo Badalamenti, Craig Armstrong, Alan Silvestri en vele anderen. Internationale faam volgde onder meer met de Golden Globe voor ‘The Aviator’ (muziek van Howard Shore) en de Oscar voor ‘The Artist’ (muziek van Ludovic Bource).

discografie

Brussels Philharmonic is erg actief op het vlak van opnames. Hoe kan het ook anders, met als thuisbasis de akoestisch tot de wereldtop behorende Studio 4 van Flagey en een grote expertise in soundtrack opnames.

ontdek al onze opnames
connesson • lost horizon
nino rota works for harp
cinema • renaud capuçon
Robert Groslot