Brussels Philharmonic | podcast: Schilderijententoonstelling

podcast: Schilderijententoonstelling

Mussorgsky's Schilderijententoonstelling

met Eline Groslot (harp)

Harpiste Eline Groslot koestert jeugdherinneringen aan de Schilderijententoonstelling van Modest Mussorgsky. Ze leerde het werk kennen in de oorspronkelijke versie voor piano en ziet vooral de tekeningen en sprookjes uit haar eigen kinderboeken voor zich.

In 1874 componeerde Mussorgsky deze muziek op 10 schilderijen uit een overzichtstentoonstelling van kunstenaar Viktor Hartmann. Pas in 1922 ontstond de orkestratie door Maurice Ravel.

Sander De Keere praat met Eline Groslot over de rol van de harp in dit meesterwerk. En welke versie is de beste? De orkestratie van Ravel of van Stokowski? Of toch de originele versie voor piano?

[beluister de nieuwe aflevering van de Bucket List podcast]

live in de concertzaal

Eline aan het werk zien en horen? Ontdek Pictures at an Exhibition met Brussels Philharmonic live in de concertzaal op 25 & 27 oktober 2024.

[info & tickets]

over de Bucket List Podcast

Welke symfonische werken moet je volgens ons minstens één keer in je leven live gezien & gehoord hebben? Wij maakten een Bucket List, en selecteren daar elk seizoen een aantal kleppers uit. En we maakten een podcast-serie, waarin Klara-presentator Sander De Keere over die Bucket List werken praat: met een muzikant die in dat werk een bijzonder rol speelt, en zijn of haar passie en kennis en weetjes met de luisteraar deelt.

[ontdek alle podcasts van Brussels Philharmonic]

Mussorgsky Spraypaint

toelichting

Na een bezoek aan een herdenkingstentoonstelling met Hartmanns werk besloot Mussorgsky om zijn wandeling langs de vele schilderijen vorm te geven in een muzikale compositie: ‘Hartman laat me niet los. Het concept en de klanken hangen in de lucht. Ik ben ze aan het opnemen, en ik ben zo opgewonden dat ik amper iets op papier kan noteren. De tussenstukken, die ik ‘promenades’ noem, zijn goed. Ik wil het zo snel en zo goed mogelijk afwerken. Tot nu toe is het allemaal erg geslaagd.’

Elias Grandy

Pictures at an Exhibition

Elias Grandy vertelt over het meesterwerk van Mussorgsky: "wat een verbluffende manier om kunst en de perceptie ervan muzikaal vast te leggen, terwijl tegelijkertijd een nieuw kunstwerk wordt gecreëerd!"

2024 Sander Gert Dhaese2

podcast: Mahler 3

nieuwe aflevering - percussionist Gert D'haese vertelt wat de 3de symfonie van Mahler zo krachtig maakt - en moet Gert evenveel wel als niet spelen?