première: Timpani Concerto, Wim Henderickx
"Wim werkte al een tijdje aan een concept voor een paukenconcerto ... In nauw overleg hebben we besloten om het concerto, volledig in de geest van Wim, te voltooien"
In Mission: Timpani staat het paukenconcert van Wim Henderickx centraal. Wat begon als een idee op Reggae Geel, groeide uit tot een postuum afgewerkte, door religie geïnspireerde partituur. Na Mission: Bass en Mission: Harp nodigt deze unieke serie je uit op een unieke, persoonlijke muzikale reis.
In de tweede aflevering van Mission: Timpani duiken we in het huis en atelier van Wim Henderickx: een bijzondere ontmoetingsplek waar zijn vrouw Bea, zijn rechterhand Diederik en zijn vaste elektronica-partner Jorrit Tamminga jarenlang samenkwamen. "We hebben hier samen 25 fantastische jaren gehad. Elke ochtend, wanneer Wim aan het componeren sloeg, stak hij kaarsen en wierook aan - zo begon hij eraan. Diederik en Jorrit waren hier kind aan huis: ze werkten, aten en sliepen hier." (Bea Steylaerts) Neem mee een kijkje in het kloppend hart van Wims oeuvre.
In de podcastreeks Oor-Sprong (gemaakt door Geluidsduo Spraakmat) betrekken we de luisteraar op een unieke manier bij de ontwikkeling van nieuwe composities.
#2 De instrumentenbouwer met computercode als materiaal
Aflevering twee van Oor-Sprong is gewijd aan de rol van electronics in het Timpani Concerto van Wim Henderickx.
Jorrit Taminga werkte al jarenlang samen met Wim, wanneer die elektronische instrumenten in zijn composities wilde gebruiken. Het was dan ook een evidentie voor Diederik Glorieux om ook voor dit Timpaniconcerto opnieuw op Jorrit beroep te doen. In deze aflevering leggen ze samen uit welke rol elektronica in het nieuwe stuk speelt, en hoe deze instrumenten gebouwd en geprogrammeerd worden.
Toen componist Wim Henderickx op 18 december 2022 plotseling overleed, liet hij de muziekwereld verslagen achter. Onder de onafgewerkte composities op zijn werktafel bevond zich ook een paukenconcerto, een project dat hij samen met zijn goede vriend, paukenist Gert François, aan het ontwikkelen was.
Twee jaar later is dit bijzondere werk, met de steun van Wims familie en zijn jarenlange muzikale assistent Diederik Glorieux, met grote zorg voltooid. Het resultaat is een persoonlijk eerbetoon aan zijn visie, creativiteit en bezieling.
In een nieuwe video- en podcastreeks neemt Brussels Philharmonic je mee achter de schermen van dit ontstaansproces: van Wims laatste schetsen tot de uiteindelijke voltooiing en de weg naar de wereldpremière op 15 maart 2025 in Flagey.
"Wim werkte al een tijdje aan een concept voor een paukenconcerto ... In nauw overleg hebben we besloten om het concerto, volledig in de geest van Wim, te voltooien"
"of je nu Beethoven speelt of Charlie Parker... zonder de groove komt de muziek niet tot leven; 'It don’t mean a thing if you ain’t got that swing'"
Het nieuwe Timpani Concerto van Wim Henderickx staat naast Beethovens 3de Symfonie: Wim's favoriete symfonie, waaruit hij blijvende inspiratie putte.
Volg de repetitie vanop een wel erg speciale plek: de stalles op het podium van Studio 4. Praat na met iemand van op of achter het podium: de dirigent of de solist, een van onze musici, of iemand van het productieteam. Wat er wordt gerepeteerd, hoe het zal verlopen, met wie je nadien een praatje maakt: dat kunnen we je nu nog niet zeggen - het repetitieproces laat zich niet voorspellen. Maar dat je in het hart van onze symfonische wereld komt, dat staat vast!
superheldenfilms; die zijn er in veelvoud, elk met hun eigen iconische soundtracks - duik in deze filmselectie van Robin Broos