toelichtingen
Op zoek naar verdieping? Historische context of muzikale handvaten?
Brussels Philharmonic biedt voor elk concert in Brussel een programmatoelichting aan, in het Nederlands, Frans en het Engels.
Als volleerd muziekarchitect trekt Kazushi Ono maar wat graag de symfonische kathedralen van Anton Bruckner op: stuk voor stuk indrukwekkende mastodonten. De Zevende is de meest glorieuze van al, een partituur waar de Notre-Dame, Westminster Abbey of de Kölner Dom niet aan kunnen tippen.
Ontdek meer“Ralph Vaughan Williams’ Suite voor viool en klein orkest is een prachtig gecomponeerd werk dat de lyrische, warme kwaliteiten van de altviool naar voren brengt. Het stuk is een uitstekend voorbeeld van Williams diepgaande begrip van het instrument, met een rijk en intiem samenspel tussen de solist en het orkest. Telkens als ik het oefen of uitvoer, waan ik me in het Engelse platteland op een mooie lentedag, omringd door weelderig groen en een rustig kabbelend beekje.”
“Het stuk is opgebouwd uit acht delen (onderverdeeld in drie secties), elk met een eigen sfeer en kleurpalet. Het combineert volksachtige melodieën en Engelse pastorale thema’s – typisch voor Vaughan Williams – met klassieke vormen. De delicate orkestratie laat de warme toon van de altviool schitteren zonder dat deze door het orkest wordt overstemd. Het werk toont de vloeiende en melodieuze schrijfstijl van Vaughan Williams, en werpt licht op zijn inventieve benadering van het lyrisch potentieel van de altviool.”
“Net voordat ik het podium opga, vind je me backstage grappen en lachen met de mensen om me heen. Het houdt me met beide voeten op de grond en helpt me om nadien als mijn authentieke zelf te spelen. Ik ben in het dagelijks leven een vrolijk iemand, en ik neem diezelfde energie graag mee het podium op, zodat ik oprecht kan spelen.”
“Muziek is een constante in mijn leven, ook buiten de repetities. Of ik nu nieuwe stukken ontdek of favoriete opnamen opnieuw beluister, het houdt me nauw verbonden met mijn creativiteit. Ik heb beseft dat muziek niet alleen mijn werk en passie is, maar een wezenlijk deel van mijn identiteit. Leonard Bernsteins citaat vat dit gevoel prachtig samen: ‘Het leven zonder muziek is betekenisloos; muziek zonder leven is academisch.’”
“Ik luister graag naar oude opnamen van John Coltrane, The Beatles en Peggy Lee, maar de laatste tijd ben ik ook gefascineerd geraakt door populaire muziek uit de jaren ’40. Maybe van The Ink Spots bijvoorbeeld, vind ik interessant vanwille van de prachtige, weelderige harmonieën en die zoete, ’souful’ stemmen die ieders hart doen smelten.”
“Ik ben recent helemaal in de ban geraakt van schaken, een spel dat ik altijd al fascinerend vond, maar nooit de tijd had om echt te leren. Twee maanden geleden besloot ik om de technieken en strategieën van het spel te leren, en ik ben sindsdien niet meer gestopt. In mijn vrije tijd probeer ik ook zoveel mogelijk quality time door te brengen met mijn familie, die me eindeloos inspireert.”
Op zoek naar verdieping? Historische context of muzikale handvaten?
Brussels Philharmonic biedt voor elk concert in Brussel een programmatoelichting aan, in het Nederlands, Frans en het Engels.
Volg de repetitie vanop een wel erg speciale plek: de stalles op het podium van Studio 4. Praat na met iemand van op of achter het podium: de dirigent of de solist, een van onze musici, of iemand van het productieteam. Wat er wordt gerepeteerd, hoe het zal verlopen, met wie je nadien een praatje maakt: dat kunnen we je nu nog niet zeggen - het repetitieproces laat zich niet voorspellen. Maar dat je in het hart van onze symfonische wereld komt, dat staat vast!
Stap binnen in de symfonische kathedraal van Bruckners Zevende Symfonie, waar grootse melodieën en diepe emoties samenkomen. Pianist Florestan Bataillie gidst je door dit meesterwerk, van de stralende strijkers tot de majestueuze klanken van de Wagnertuba’s. Bruckner brengt met deze symfonie een ontroerend eerbetoon aan Wagner, terwijl hij een monument van muzikale kracht en spirituele diepgang bouwt. Of je nu al een doorgewinterde kenner bent of gewoon nieuwsgierig: iedereen welkom en geen voorkennis vereist!
Als volleerd muziekarchitect trekt Kazushi Ono maar wat graag de symfonische kathedralen van Anton Bruckner op: stuk voor stuk indrukwekkende mastodonten. De Zevende is de meest glorieuze van al, een partituur waar de Notre-Dame, Westminster Abbey of de Kölner Dom niet aan kunnen tippen.
Ontdek alles over de Zevende Symfonie van Anton Bruckner! Welkom bij Symfomania! - een avontuurlijke ervaring voor kinderen van 7 tot 12 jaar. In onze energieke workshops duiken we in de wereld van symfonische muziek, waar we liefdesverhalen, sprookjes, dreigende onweersbuien en zelfs frivole danspasjes ontdekken. Alles is mogelijk, alles is toegestaan in de betoverende wereld van symfonische muziek!