Van Reggae tot het Timpani Concerto
Wim en ik waren heel goede vrienden, we hebben elkaar leren kennen toen we beiden student waren aan het conservatorium. Elk jaar gingen we samen naar Reggae Geel. De laatste keer spraken we over religie. Het fascineerde hem: van Islam over Boeddhisme, tot het Christendom en Afrikaanse religies. Dat hij voor dit paukenconcerto een religieuze structuur koos, heeft me dan ook niet verrast. Het Timpani Concerto bestaat uit vijf bewegingen: Lucht, Water, Aarde, Vuur en Ether, en die bestaan elk nogmaals uit vijf delen: Prayer, Lamentation, Meditation, Contemplation en Ecstasy.
We voeren Wims Timpani Concerto uit onder leiding van Giancarlo Guerrero. Met dirigent Guerrero en Brussels Philharmonic voerde ik eerder al Wims werk Groove! uit. Toen het Timpani Concerto dan ter sprake kwam, reageerde Guerrero dan ook prompt “that’s mine”.
Percussie power
Het is geen evident werk om uit te voeren, het concerto vereist uiteenlopende speelstijlen. Maar de partij is echt fenomenaal, wat betreft Wims schriftuur voor pauken ben ik nog niemand tegengekomen die hem evenaart. Het is een hele uitdaging om pauken in de spotlight te zetten zonder dat het sensationeel is, en wel integer. Wim slaagt daar met glans in. Zijn jarenlange assistent Diederik Glorieux - die de partituur finaliseert - schrijft helemaal in Wim zijn geest. Er staat niets dat niet « Henderickx-proof » is.
Naast de pauken zal ik ook andere instrumenten bespelen, zoals de Midden-Oosterse percussie-instrumenten daf en tombak. Die voegen een compleet nieuwe klankkleur toe en refereren aan Wim: hij bespeelde deze instrumenten zelf in zijn eigen composities. Tijdens het concert zal ik trouwens op de daf van Wim spelen.