Europasinfonie is niet alleen een concert, maar ook een voorbeeld van technologische innovatie in de muziekwereld. Dankzij geavanceerde infrastructuur en software zullen musici op grote afstand van elkaar kunnen repeteren en optreden, mogelijk gemaakt door een Europees netwerk met lage latentie.
Muzikanten blijven in hun eigen landen, terwijl hun optredens via een centrale server worden gestreamd en wereldwijd worden gedeeld. De technische uitdaging van lage latentie wordt aangepakt door een netwerk van universiteiten en onderzoeksinstellingen.
Na het concert in 2026, worden de opgedane kennis en ervaring gebundeld in het European Musicians Hub (EMH). Dit platform zal Europese orkesten, ensembles en individuele musici in staat stellen om met de nieuwste technologie op het hoogste niveau te repeteren en op te treden.
"De Europasinfonie speelt een cruciale rol in de inbedding van de kunsten in de Europese samenlevingen. Het biedt mensen de gelegenheid om over nieuwe muziek te praten en zelfs te discussiëren, wat bijzonder waardevol is in een tijd waarin veel sociale groepen nauwelijks nog met elkaar in gesprek gaan. Elk écht dialoog dat nu plaatsvindt, draagt bij aan het versterken van democratieën," aldus Markus Rindt, artistiek directeur van Dresdner Symphoniker.
Athens State Orchestra, Birmingham Contemporary Music Group, Brussels Philharmonic, Dresdner Sinfoniker, Estonian National Symphony Orchestra, No Borders Orchestra, Orchestra Sinfonica di Milano, Orquesta Sinfónica de Madrid, Pannon Philharmonic, Sinfonia Varsovia, Mozarteum Salzburg
Europasinfonia wordt mede mogelijk gemaakt door Allianz Foundation.