Brussels Philharmonic | Jorrit Tamminga

Jorrit Tamminga

electronics

Jorrit Tamminga studeerde muziek & technologie in Utrecht en sonologie n Den Haag. In beide studies richtte hij zich op elektronische compositie, live electronics en klanksynthese.

Zijn muziek klinkt op uiteenlopende locaties over de hele wereld: in concertzalen en op muziekpodia (Madrid, Amsterdam, Berlijn, Istanboel, Venetië), festivals (Huddersfield, Murcia, Zürich, Stavanger), kerken (Mechelen, Utrecht, Antwerpen), op straat, in fabrieken (Goes, Twente) en vanuit torens (New York, Kaunas, Almere). Hij schreef werken voor uitsluitend sprekers (Barst), strijkkwartet en live electronics (Zephyr Quartet, Powerchords), ensemble (Nieuw Amsterdams Peil Cumulonimbus), saxofoon en live electronics (Rosa Ensemble, Klep Dicht!), carillon en soundtrack (Inside Out, Waterslag) en gamelan en live electronics (Ensemble Gending, Tijdverspilling).

In 2007 kreeg Jorrit de opdracht een eletronische compositie te schrijven voor Erik Bosgraaf, voor de opening van het Festival Oude Muziek. In 2010 schreef hij de muziek voor JANE, een multimedia-muziektheaterwerk met Izhar Elias, Erik Bosgraaf, Paul en Menno de Nooijer. Hij programmeerde live electronics voor verschillende muziekproducties, zoals Void (Muziektheater Transparant), Faust (theatergroep Artery met het Nederlands Kamerkoor) en The Seven Chakras en Nada Brahma, composities van Wim Henderickx. Ook voor Peter Adriaansz programmeerde hij elektronische geluiden.

Jorrit Tamminga is docent compositie elektronische muziek aan het Conservatorium van Amsterdam en sound design aan het Utrechts Conservatorium.

[www.jorrittamminga.nl]

WIM HENDERICKX: TIMPANI CONCERTO

#2 De instrumentenbouwer met computercode als materiaal [beluister op Spotify]

Aflevering twee van Oor-Sprong is gewijd aan de rol van electronics in het Timpani Concerto van Wim Henderickx.

Jorrit Taminga werkte al jarenlang samen met Wim, wanneer die elektronische instrumenten in zijn composities wilde gebruiken. Het was dan ook een evidentie voor Diederik Glorieux om ook voor dit Timpani Concerto opnieuw op Jorrit beroep te doen. In deze aflevering leggen ze samen uit welke rol elektronica in het nieuwe stuk speelt, en hoe deze instrumenten gebouwd en geprogrammeerd worden.