Brussels Philharmonic | Wie is Kalliwoda?

Wie is Kalliwoda?

Kalli-wie? Kalliwoda!

“Zijn ouvertures en salonstukken zijn charmant maar uiteindelijk eerder oppervlakkig. Volgens mij zullen alleen zijn vroege symfonieën de tand des tijds doorstaan.”

Het is niemand minder dan Robert Schumann die zich op deze manier uitspreekt over de partituren van Johann Wenzel Kalliwoda. Goed mis, helaas. Want zelfs ‘s mans eerste orkestwerken zijn al snel na de dood van Kalliwoda in de vergetelheid geraakt... Nochtans was de violist en componist in de eerste helft van de negentiende eeuw een muzikale spilfiguur.

Wie is die mysterieuze Johann Wenzel Kalliwoda? We stellen de componist voor in enkele zinnen (en een Spotify-playlist):

WIE

Jan Václav Kalliwoda, ook wel Johann (Baptist) Wenzel Kalliwoda, leefde van 1801 tot 1866. Hij was componist, dirigent en violist, geboren in Praag.

OPLEIDING

Kalliwoda behoorde tot de allereerste generatie alumni van het conservatorium in Praag. De school opende, met een jaar vertraging op het originele plan, zijn deuren in 1811. Ene Napoleon Bonaparte had met zijn Europese verovertochten de kalender wat overhoop gegooid. Hij behaalde zijn diploma ‘met complimenten van de jury’.

CARRIERE

Bij leven waren zijn twee opera’s Prinzessin Christine von Wolfenburg en Blanda, die silberne Birke bijzonder populair, maar op de gespecialiseerde databank Operabase is geen enkele moderne productie terug te vinden. Een ideetje voor de collega’s?

FUN FACT I

Carl Maria von Weber was heel even de chef van Kalliwoda. Maar beide componisten hebben nog een tweede linkje: hun liefde voor de vrouwen van de familie Brunetti. Weber was smoorverliefd op de getrouwde Praagse actrice Therese Brunetti, Kalliwoda huwde in 1821 met haar gelijknamige dochter.

FUN FACT II

Het idee van zijn Derde Symfonie kreeg Kalliwoda aangereikt door zijn dochter. Nu ja. Het kind zat nog in de luiers en duwde met haar peuterknuisten wat willekeurige toetsen in. De componist besloot rond het (bijzonder atonale) thema een hele symfonie te bouwen.

FUN FACT III

Het enige werk van Kalliwoda dat enigszins repertoire wist te houden, is zijn Deutsches Lied voor mannenkoor… omdat het tot diep in de twintigste eeuw tot officieus volkslied voor Duitsers in de Bohemen werd gebombardeerd.

2023 Brussels Philharmonic Kazushi Ono c Lars Bauwens Fuji Superia400 Canon EF 1

Close Encounters: Open Repetitie · 20.04.2024 · Flagey

Volg de repetitie vanop een wel erg speciale plek: de stalles op het podium van Studio 4. Praat na met iemand van op of achter het podium: de dirigent of de solist, een van onze musici, of iemand van het productieteam. Wat er wordt gerepeteerd, hoe het zal verlopen, met wie je nadien een praatje maakt: dat kunnen we je nu nog niet zeggen - het repetitieproces laat zich niet voorspellen. Maar dat je in het hart van onze symfonische wereld komt, dat staat vast!

Kalliwoda Mendelssohn c Patrick Bardyn

Kalliwoda & Mendelssohn · 20.04.2024 · Flagey

Johann Kalliwoda en Felix Mendelssohn scheerden hoge toppen als componist in de 19e eeuw. Ze sloegen allebei op hun manier de brug van het pure classicisme naar de ontluikende idealen van de romantiek en waren meesters met een verfijnd muzikaal signatuur.