Brussels Philharmonic | Wat maakt een held?

Wat maakt een held?

DE DIEPTE IN

Een held: wat betekent dat eigenlijk? Wie is een held, wat maakt een held, wie kan een held zijn - of worden? Is een held trouwens altijd heldhaftig? Mag een held ook kleine kantjes hebben, menselijke foutjes maken? En mag je jezelf een held noemen, of is dat verwaand?
Samen met een multidisciplinair team kijkt Brussels Philharmonic, naar aanleiding van het concert Ein Heldenleben, vanuit verschillende perspectieven naar het concept ‘held’: de helden die Strauss muzikaal ten tonele voert zijn immers niet meer de helden die wij vandaag bewonderen - of toch?

[lees ook: programmatoelichting]
[lees ook: O Superman]
[lees ook: Soundscapes]
[lees ook: Fotografische Held]
[beluister: Bucket List Podcast]
[bekijk alle toelichtingen]

-----

30.09.2023 FLAGEY

Strauss: Ein Heldenleben · 30.09.2023 · Flagey

Helden tonen zich in vele gedaantes - in het echte leven maar ook in de kunst. Richard Strauss voerde in zijn symfonische gedichten uiteenlopende helden ten tonele, en twee daarvan komen in dit programma - dankzij Strauss’ indrukwekkende orkestwerk - als in een film tot leven.

met KAZUSHI ONO dirigent

Ontdek meer

voor het concert

(19:00 > 19:30) Filosoof Laurent De Sutter brengt in Studio 3 een lezing die onze hedendaagse visie op de concepten ‘held’ en ‘antiheld’ uitdaagt.

(19:00 > 20:00) Jean-Luc Plouvier, muzikant en artistiek coördinator van Ictus, maakte een unieke cover van Laurie Andersons wereldhit O Superman, die hij samen met zangeressen Kelly Poukens en María Gil Muñoz als performance brengt in Studio 2.

Wie is hier de held? O Superman, O Judge, O Mom and Dad?

concert

Strauss’ Ein Heldenleben klinkt heroïsch, maar is het echt een en al heldhaftigheid? Strauss heeft alleszins geen oppervlakkig idee van zijn held: die is zelfbewust en complex, menselijk en aards. Zijn werk lijkt op het eerste gezicht autobiografisch, wat hem het label hooghartig bezorgt, maar is het dat wel? "Ik ben geen held. Ik heb er de kracht niet voor. Ik ben niet geschikt voor de strijd. Ik blijf liever op de achtergrond, op een rustige plek," zei Strauss zelf.

Vanuit deze gedachte vertrekt regisseuse Fanny Gilbert-Collet, die de drie werken van Strauss (Don Juan, Serenade en Ein Heldenleben) aaneenrijgt tot ‘een innerlijke monoloog van de held’. Visueel met een aangepaste lichtregie, maar ook auditief: samen met sound designer Stef Van Alsenoy creëert ze soundscapes gebaseerd op poëzie en haiku’s. Voor en na de rijke muziek van Strauss zorgen die voor momenten van rust en bezinning, en nodigen ze het publiek uit om te mijmeren over de persoonlijke invulling van het woord ‘held’.

na het concert

(21:40) Muziekdirecteur Kazushi Ono en journalist Jasper Croonen gaan in ons BruPhil Café in gesprek met elkaar en met het publiek: welke helden brengen de muziek van Strauss vandaag voor elk van ons tot leven?

Fotograaf Lars Bauwens documenteert de hele avond. Hij koos enkele jaren geleden bewust de keuze om terug te keren naar analoge fotografie om het geluk en toeval te omarmen van het vastleggen van het perfecte moment. Maakt dat hem een held van deze tijd? Zijn fotografisch verslag zal de week na het concert in een online expo verschijnen.

Brussels Philharmonic Kazushi Ono DREAMS 2023 c Wouter Van Vaerenbergh 81

Heldenleben: soundscapes

In het concert Ein Heldenleben klinken tussen de drie werken van Richard Strauss poëtische soundscapes, ontworpen door Stef Van Alsenoy en Fanny Gilbert-Collet. Samen met een sluier van nevelachtig licht vormen zij een unieke klankwereld die het begrip 'held' een nieuwe diepte geeft.

Deze soundscapes halen hun inspiratie uit het gedicht Muchos Somos van Pablo Neruda. De nabijheid die de gesproken stem met het publiek deelt, biedt de gelegenheid om dieper in het onderbewuste af te dalen. Bovendien brengen de haiku's van de Japanse dichter Natsume Soseki de vier levensfasen van de mens tot leven, als subtiele penseelstreken op het canvas van de avond.

Strauss Richard Transparent Treatment PINK GREEN

programmatoelichting

“Ik ben geen held. Ik heb er de kracht niet voor. Ik ben niet geschikt voor de strijd. Het liefst hou ik mij op de achtergrond, op een rustige plaats.” - Richard Strauss

Oh Super Man

O Superman

Sinds 2021, werkt Brussels Philharmonic op en rond het podium samen met het hedendaagse muziekensemble Ictus. Voor Ein Heldenleben, verzorgt Jean-Luc Plouvier van Ictus dramaturgische context: speciaal voor dit concert, dat zich richt op Richard Strauss en het thema (anti)helden om, maakte hij een unieke cover van Laurie Anderson's wereldhit O Superman.