[lees ook: Wat maakt een held?]
[lees ook: programmatoelichting]
[lees ook: O Superman]
[lees ook: Fotografische Held]
[lees ook: soundscapes]
[beluister: Bucket List Podcast]
30.09.2023 FLAGEY
Toen Tina Turner "we don't need another hero” zong, voelde het bijna als een oorlogsverklaring. Mad Max 3 vertelde het verhaal van een wereld gevangen tussen een ecologische apocalyps en een meedogenloze overlevingsstrijd. Turner zong dat een held die de wereld zou redden, niet was wat deze wereld nodig had; wat de wereld werkelijk behoefde, was een compleet andere wereld.
Een held is onlosmakelijk verbonden met een voorbijgaande en verouderde wereld. Het moderne tijdperk heeft deze notie omarmd, waarbij het helden voornamelijk als antihelden accepteert - kwetsbare, gedesoriënteerde figuren, getekend door tragedie of machteloosheid. In onze hedendaagse wereld, die opvallende overeenkomsten vertoont met die van Mad Max 3, voelen we ons aangetrokken tot individuen die in wezen een spiegelbeeld zijn van onszelf. Dit kan worden opgevat als zelfzuchtigheid of een afwijzing van grootsheid. Overweeg echter het tegenovergestelde perspectief: wat als het een politieke oproep tot verandering is die alleen vanuit onszelf kan ontstaan? Alleen een antiheld heeft het potentieel om ons te redden - niemand anders dan onszelf.
Laurent de Sutter is hoogleraar rechtstheorie aan de Vrije Universiteit Brussel en Sciences-Po Paris. Hij is de auteur van meer dan 25 boeken, vertaald in een meerdere talen en bekroond met verschillende prijzen. Hij staat ook aan het hoofd van de collecties Perspectives Critiques bij de Presses Universitaires de France en Theory Redux bij Polity Press. Zijn meest recente boek is Superfaible. Penser au 21eme siècle (Flammarion, 2023).