- Giancarlo Guerrero dirigent
- Gert François pauken
- Jorrit Tamminga electronics
- Vlaams Radiokoor
Het nieuwe Timpani Concerto van Wim Henderickx staat naast Beethovens 3de Symfonie: Wim's favoriete symfonie, waaruit hij blijvende inspiratie putte. ----- Als hevige voorstander van de revolutie-idealen geloofde Beethoven in de humanis ...
[lees meer]
Het nieuwe Timpani Concerto van Wim Henderickx staat naast Beethovens 3de Symfonie: Wim's favoriete symfonie, waaruit hij blijvende inspiratie putte.
-----
Als hevige voorstander van de revolutie-idealen geloofde Beethoven in de humanistische waarden van rechtvaardigheid en broederschap, en wil hij met de kracht van muziek verandering brengen. Toegeven aan de klassieke vormentaal en stijlelementen is als zwichten voor de dictatoriale maatschappij - en dus slaat hij met deze 3de Symfonie een nieuw muzikaal pad in. Eroica legt voor het eerst een verband tussen muzikaal materiaal en maatschappelijke verhoudingen, en kondigt zo het nieuwe tijdperk van de Romantiek aan.
Toen componist Wim Henderickx in december 2022 plots overleed, lagen er een aantal bijna afgewerkte composities op zijn werktafel. Voor Brussels Philharmonic en goede vriend paukenist Gert François werkte Wim al een tijdje aan een concept voor een pauken concerto. Zijn jarenlange muzikale assistent, Diederik Glorieux, maakte - in overleg met de familie van Wim - deze score speelklaar voor uitvoering.
De structuur van het ‘Timpani Concerto - voor percussie solo, orkest, koor en elektronica’ volgt deels de opbouw van een mis, waarbij elk deel is geïnspireerd op een van de natuurelementen water, aarde, vuur, lucht en ether. Vanuit de schetsen werd gekozen om een partituur samen te stellen die de solist maximale improvisatorische vrijheid biedt, en ook elektronica een centrale plaats geeft.