Brussels Philharmonic | Nikolaj Szeps-Znaider

Nikolaj Szeps-Znaider

Nikolaj Szeps-Znaider huldigt in september 2021 zijn eerste seizoen als muziekdirecteur van het Orchestre national de Lyon in. Hij dirigeerde het orkest reeds tijdens de openingsconcerten in 2019 en op tournee in Rusland in februari 2020. Szeps-Znaider is een graag geziene gastdirigent bij toporkesten wereldwijd, waaronder Chicago Symphony, Cleveland Orchestra, Orchestre Symphonique de Montréal, Bamberg Symphony en Royal Stockholm Philharmonic Orchestra.

Na een succesvol debuut als dirigent van Die Zauberflöte aan de Dresden Semperoper, werd Szeps-Znaider uitgenodigd om Der Rosenkavalier te dirigeren in datzelfde huis. Dit seizoen keert hij weer terug bij Dresden Semperoper en maakt hij ook zijn debuut aan de Royal Danish Opera met een nieuwe productie van Die Zauberflöte.

Daarnaast is Szeps-Znaider ook actief als vermaard vioolsolist, met een agenda vol recitals en solistische uitvoeringen met orkest. Zo soleerde hij vorig seizoen met Wiener Symphoniker, Orchestre national de France en Konzerthausorchester Berlin, en bracht hij de integrale vioolsonates van Beethoven met pianist Rudolf Buchbinder in het Musikverein Wien.

Szeps-Znaider werkt nauw samen met London Symphony Orchestra, zowel als solist als dirigent. Samen namen zij de volledige vioolconcerto’s van Mozart op, met Szeps-Znaider als violist én dirigent. The Strad prees zijn spel als ‘possibly among the most exquisite violin sound ever captured on disc.’

Zijn uitgebreide discografie omvat ook het Nielsen concerto met Alan Gilbert en New York Philharmonic, het Elgar concerto met Sir Colin Davis en Staatskapelle Dresden, en veelbekroonde opnames van de concerto’s van Brahms en Korngold met Wiener Philharmoniker onder leiding van Valery Gergiev, concerto’s van Mendelssohn en Beethoven met Israel Philharmonic onder leiding van Zubin Mehta, het Tweede Concerto van Prokofiev en het concerto van Glazunov met het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks onder leiding van Mariss Jansons, en een dvd van het Mendelssohn concerto met Gewandhausorchester en Riccardo Chailly. Szeps-Znaider heeft ook de complete werken voor viool en piano opgenomen met Yefim Bronfman.

Szeps-Znaider hecht veel waarde aan het ondersteunen van jong muzikaal talent, en is voorzitter van de befaamde Nielsen Competition die elke drie jaar plaatsvindt in Odense in Denemarken. Hij bespeelt de ‘Kreisler’ Guarneri del Gesù (1741), in bruikleen van het Koninklijk Deens Theater met steun van VELUX Foundations, Villum Fonden en Knud Højgaard Foundation.