Brussels Philharmonic | Karen Kamensek

Karen Kamensek

dirigent

Karen Kamenseks merkwaardige veelzijdigheid en creativiteit, gekoppeld aan haar inzet om componisten uit de 20ste en 21ste eeuw te brengen, wordt weerspiegeld in haar werk zowel voor opera als voor concerten. Recent maakte ze haar debuut in de Metropolitan Opera met Glass’ Akhnaten en een met Olivier award bekroonde productie van Phelim McDermott. Ook debuteerde ze met het Malmö Symphony Orchestra en het Hungarian National Philharmonic Orchestra, waar ze muzikale werken van Camille Pépin en Tōru Takemitsu dirigeerde.

[meer over Karen Kamensek]

Karen Kamensek was muziekdirecteur van de Staatsoper Hannover van 2011 tot 2016. Daarnaast was ze ook 1ste Kapellmeister bij de Volksoper Wien (2000-2002), muziekdirecteur van het Theater Freiburg (2003-2006), interim muziekdirecteur van het Slovenian National Theatre in Maribor (2007-2008), en assistent muziekdirecteur bij de Staatsoper Hamburg (2008-2011).

Ze wordt vaak gevraagd als gastdirigent bij veel vooraanstaande operagezelschappen en orkesten. Haar recente operahoogtepunten omvatten debuten en wederoptredens bij de English National Opera in Glass’ Akhnaten en Satyagraha; San Francisco Opera voor een nieuwe productie van Floyd’s Susannah en de Royal Swedish Opera voor de productie van Victoria Borisova-Ollas’ Dracula.

Recente orkestrale hoogtepunten zijn o.a. een focus op levende componist Thea Musgrave voor de Royal Stockholm Philharmonic als onderdeel van het zeer geprezen Composer Festival en waar ze ook debuteerde als dirigent, een live-to-film opvoering van Miloš Forman's iconische Oscar-winnende film “Amadeus” met de Oslo Philharmonic, en optredens op de BBC Proms en in de Philharmonie de Paris.

Kamensek werkt regelmatig samen met zangers, regisseurs en muzikanten van over heel de wereld, waaronder onze Belgische regisseur Guy Joosten.