Sinds seizoen 2015-2016 is Stéphane Denève muziekdirecteur van Brussels Philharmonic.

Deze Franse topdirigent heeft een duidelijke missie in Brussel: hij combineert in zijn programma’s de muziek uit de 21ste eeuw met de grote klassiekers, en zet zo een dialoog op tussen het repertoire van vroeger en dat van de toekomst.

Sinds september 2015 is Stéphane Denève de nieuwe muziekdirecteur van Brussels Philharmonic. Samen met het orkest lanceert hij tegelijkertijd CffOR (Centre for Future Orchestral Repertoire): een uitgebreide online database, gewijd aan 21ste-eeuwse composities voor orkest met kans op ‘repertoire-status’. Dit nieuwe platform wil sleutelinformatie rond symfonische composities vanaf 2000 verzamelen, en initieert zo een brede wereldwijde dialoog rond die composities die de tand des tijd zullen doorstaan.

“Denève is a conductor with flair and charisma. His energising presence and the polished sound he drew from his players was a winning formula”
- classical source

Tegelijk blijft Stéphane Denève gastdirigent bij het Philadelphia Orchestra en is hij Music Director Designate van de St Louis Symphony. Van 2005 tot 2012 was hij muziekdirecteur van het Royal Scottish National Orchestra (RSNO), en van 2011 tot 2016 muziekdirecteur van het Radio Sinfonieorchester Stuttgart (SWR). Hoewel hij helemaal thuis is in een zeer breed repertoire, heeft Denève een grote affiniteit met Franse muziek, en zet hij zich speciaal in voor de 21ste-eeuwse muziek.

“Brussels Philharmonic zal werken uitvoeren die het repertoire van de 21ste eeuw kunnen worden: we willen die stukken vinden die orkesten graag spelen én het publiek graag wil horen. Een baanbrekend project!”
- stéphane denève

Na zijn studie orkestdirectie aan het Conservatorium van Parijs begon Stéphane Denève zijn carrière als assistent bij Sir Georg Solti, Seiji Ozawa en Georges Prêtre bij het Orchestre de Paris en de Opéra National de Paris. Zijn grote liefde voor de stem bracht hem naar de Deutsche Oper am Rhein, waar hij vaste dirigent was van 1997 tot 2001. Hij dirigeerde ook verschillende producties in de Opéra National de Paris, het Royal Opera House Covent Garden van Londen, de Scala van Milaan, de Nationale Opera Amsterdam en het Liceu in Barcelona, en stond op het Festival van Glyndebourne en het Festival Saito Kinen.

Ook zijn symfonische carrière nam een hoge vlucht. Het lijstje met Denèves recente afspraken oogt dan ook indrukwekkend, met onder meer het Koninklijk Concertgebouworkest, het Orchestra Sinfonica dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, de Wiener Symphoniker, het NHK-symfonieorkest, de Münchner Philharmoniker, l’Orchestre National de France, het Tsjechisch Filharmonisch Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

In Noord-Amerika werkt Stéphane Denève regelmatig samen met de orkesten van Boston, New York, Los Angeles, San Francisco, Cleveland, Saint Louis en Toronto. In seizoen 18-19 leidt hij Brussels Philharmonic op tournee naar de Verenigde Staten.

Stéphane Denève heeft een nauwe band met vele topsolisten, waaronder Jean-Yves Thibaudet, Yo-Yo Ma, Nikolaj Znaider, James Ehnes, Leif Ove Andsnes, Leonidas Kavakos, Nicholas Angelich, Lang Lang, Frank Peter Zimmermann, Gil Shaham, Emanuel Ax, Renaud and Gautier Capuçon, Lars Vogt, Nikolai Lugansky, Paul Lewis, Joshua Bell, Hilary Hahn en Augustin Hadelich.

“Stéphane Denève and the Brussels Philharmonic hit the sweet spot [...] a pairing that is clearly going places”
- bachtrack

Al drie maal won Stéphane Denève de prestigieuze ‘Diapason d’Or de l’année’: in 2007, 2012 en 2016 voor opnames rond Roussel, Debussy en Connesson. In 2012 stond hij op de shortlist voor ‘Gramophone’s Artist of the Year’, en in 2013 werd hij bekroond tijdens de International Classical Music Awards.

Tenslotte hecht Stéphane Denève veel belang aan het werken met de toekomstige generatie musici, en steunt hij jonge muzikanten in projecten zoals de Colburn School, het New World Symphony in Miami en het Tanglewood Music Center van de Boston Symphony.

concerten met Stéphane Denève