Het leven van Rafał Blechacz ontplofte toen hij in 2005 meer dan overtuigend de Internationale Chopin Piano Wedstrijd in Warschau won: hij stak met kop en schouders boven de andere kandidaten uit, en de jury oordeelde dat het geen zin had om een tweede prijs toe te kennen. Blechacz mocht de vijf prijzen van de wedstrijd mee naar huis nemen.

Hij bleef echter rustig verder timmeren aan zijn weg, en hield zijn agenda strak in de hand. De juiste keuze, zo blijkt intussen.

“Blechacz is one of the major artists of his generation.”
- the new york times
Blechacz verdiepte zich in Chopin, maar speelde ook veel Bach

“Ik was van jongs af aan gefascineerd door orgelmuziek. Ik hield ervan om naar de kerk te gaan en te luisteren, soms probeerde ik het thuis ook na te spelen. Ik maak nog steeds tijd om naar een kerk te gaan en wat te spelen – het heeft mijn gevoel voor polyfonie ontwikkeld, wat ik vaak tegenkwam in de muziek van Chopin en anderen.”

De zoektocht naar de ongrijpbare essentie van de muziek

Voor die zoektocht gaat hij ver – zo studeert hij filosofie om een beter begrip te krijgen. En neemt hij de tijd: “Elk nieuw werk heeft tijd nodig om te groeien, om te versmelten met je persoonlijkheid, om de kleine details te ontdekken. Het is echt een prachtig proces, want als je een bepaald stuk aan de kant legt en na een jaar weer speelt, is het gekleurd met alle ervaringen die je had, de uitvoeringen die je deed, en is het een heerlijke herontdekking.”

Veel ruimte voor artistieke intuïtie

“Het is vaak moeilijk om uit te leggen waarom een bepaald idee of interpretatie beter is, je weet het gewoon. Je voelt het.”
De basis voor die vrijheid is echter altijd wat geschreven staat, en niet alleen de noten maar ook de ruimte tussen de noten. “Daar vind je vrijheid, maar onder voorbehoud: als je deze ruimte te vrij interpreteert kan je iets wat heel moest blijven volledig stuk maken.”

Gevoelige snaar

Zijn benadering van muziek mag voor sommigen wat onderkoeld en afstandelijk lijken, toch beroert hij wereldwijd publiek en pers. "Het ultieme doel van een artiest blijft voor mij schoonheid te delen met andere mensen."

www.blechacz.net

“Blechacz hoeft maar een toets in te drukken en je hoort goud. Weinig pianisten hebben het vermogen tonen zo verregaand te ontdoen van onrust en stress. Als een wonderdokter druppelt Blechacz de weldaad in je oor.”
- de volkskrant

Info concert