Geisha, samoerai, sushi, zen en kersenbloesems... dat zijn meestal nog steeds de eerste dingen die mensen hier te binnen schieten als het over Japan gaat.

In deze lezing - voorafgaand het concert Paradise Lost op zaterdag 9/11 in Flagey - nuanceert literair vertaler, auteur en Japan-kenner Luk Van Haute een aantal veralgemeningen en clichés, en schetst hij een beeld van een Japanse samenleving die veel diverser is dan sommigen willen doen geloven.

Lezing om 19:30, in het Nederlands, in Studio 2.

Japan-kenner

Luc Van Haute woonde jarenlang in Japan, waar hij onder meer Japanse literatuur studeerde aan de Universiteit van Tokio en actief was in de filmindustrie. Sindsdien verblijft hij er nog steeds vrijwel jaarlijks enkele weken of maanden.

Van Haute is ook auteur van de non-fictie boeken Revival van de Japanse film en Japan: Schetsen uit het leven, en van tal van artikelen over de Japanse cultuur en samenleving voor diverse kranten en tijdschriften. Hij heeft over die onderwerpen ook gedoceerd aan de Universiteiten van Leiden, Leuven en Gent.

Japan: Schetsen uit het leven

In zijn boek Japan: Schetsen uit het leven (Lannoo 2019) laat Luk Van Haute aan de hand van ruim dertig jaar persoonlijke ontmoetingen, ervaringen en belevenissen zijn licht schijnen over hoe Japanners omgaan met buitenlanders, met de buurlanden, met minderheden, met het oorlogsverleden, met de rol van de keizer, met uitstekende spijkers.

Heen en terug in de tijd neemt hij ons mee van het barre noorden naar het tropische zuiden, van de metropool naar de gebieden getroffen door aardbevingen en tsunami's, van de universiteit naar de legerbasis, van de subculturen naar de sumoring, van de daklozen naar de superrijken.

literair vertaler

Luk Van Haute (1963) promoveerde op het vroege werk van Nobelprijswinnaar Kenzaburo Oë. Naast Oë vertaalde hij onder meer Haruki Murakami, Soseki Natsume en Yasunari Kawabata. In 2015 ontving hij de Filter Vertaalprijs voor de door hem samengestelde bloemlezing Liefdesdood in Kamara en andere Japanse verhalen.

meer info over Luk Van Haute en zijn werk vind je op zijn website:
www.lukvanhaute.com

Info concert