Met een carrière aan de wereldtop van meer dan 30 jaar is Jean-Yves Thibaudet nog steeds een van de meest gevraagde solisten van vandaag.

“A musician with fearless, flawless fingers”
- the western australian

Jean-Yves Thibaudet heeft een natuurlijk charisma, en het zeldzame vermogen om poëtische en fragiele muzikaliteit te koppelen aan een duizelingwekkend technisch kunnen. Als geen ander weet hij subtiele en onverwachte kleuren en texturen uit de muziek te toveren – ook bij grote klassiekers die iedereen al denkt te kennen. Met een carrière aan de wereldtop van meer dan 30 jaar is hij nog steeds een van de meest gevraagde solisten van vandaag.

The Age of Anxiety is niet meteen doorsnee repertoire, maar Thibaudet heeft het intussen al ontelbare keren gespeeld

“En dat is ook nodig, het is een erg complex stuk waar je niet in één keer door geraakt. Je moet ermee opstaan en ermee gaan slapen, het moet deel van je leven worden – je moet eraan gewoon worden. Elke keer als ik er weer aan begin ontdek ik meer, begrijp ik meer: de tekst, het gedicht, wat er in de muziek gebeurt. Kortom, het is telkens een feest om opnieuw achter de piano te zitten en het te spelen.”

De liefde voor piano dankzij Arthur Rubinstein

Thibaudet herinnert zich nog levendig hoe hij, amper vijf jaar oud, door de piano-microbe gebeten werd: zijn vader nam hem mee naar een concert van Arthur Rubinstein.

“Ik was volledig van de kaart. Ik viel voor de pianist, de muzikant, maar meer nog voor de mens erachter. Hij had een ongelooflijk charisma, en toen hij me vroeg wat ik later wilde doen zei ik: “ik wil pianist worden, net als jij.” Hij glimlachte en antwoordde: “Als je dat doet, vergeet dan nooit wat het allerbelangrijkste is in je leven als artiest: het publiek…” En dat ben ik nooit vergeten.”

Over respect voor je publiek en het belang van jongeren

Thibaudets publiek is erg divers. Van bij de start van zijn carrière keek hij gretig over de grenzen van het ‘klassieke’ repertoire: jazz, opera, film, visuele kunsten, zelfs mode (zijn garderobe wordt gemaakt door Vivienne Westwood). Dat maakt hem bekend en bereikbaar bij een breed publiek, en niet te vergeten bij jongeren.

“Het is zo belangrijk om jongeren klassieke muziek te leren kennen. Het is een grote uitdaging om dat publiek te bereiken, maar een mooie.” Jong talent helpen en opleiden is dan ook een passie, en in 2017-18 lanceerde de Colburn School (Los Angeles)de Jean-Yves Thibaudet Scholarships om beloftevolle studenten te steunen.

Info concert