Amadeus!
Dirk vertelt over de magie maar ook de uitdagingen van 'Amadeus'.

…Amadeus

“Iedereen kent de naam Mozart – ook al ken je niets van klassieke muziek. Zijn naam is een begrip, maar jammer genoeg weten we weinig over zijn leven. Deze film probeerde voor het eerst een beeld te schetsen van de mens Mozart, niet van de mythe – en dat is de grote verdienste van Milos Forman. We zien wie Mozart had kunnen zijn, de anekdotes en kleine kantjes, de tijd en de omstandigheden waarin hij leefde, de rivaliteit met zijn mede componisten. Er zit ontzettend veel humor in de film, maar het verhaal eindigt hard en hartverscheurend.”

… de beste scène

“Voor mij is de meest pakkende scène één van de laatste. Het moment dat Mozart sterft, en er geen geld is om hem een waardige begrafenis te geven. Een van de grootste genieën uit de muziekgeschiedenis eindigt in een anoniem massagraf, op de tonen van zijn eigen Requiem. Het is zo schrijnend en pakkend – ik heb de film al vaak live gedirigeerd, en krijg elke keer weer tranen in de ogen.”

… de grootste uitdaging

“De allergrootste uitdaging is muziek en beeld synchroon krijgen. Dat geldt voor alle live gespeelde films, maar hier komen de operastemmen bij, die apart op band staan: door de verschillende takes en cuts tijdens de montage zingen ze in alle mogelijke tempi! Als dirigent moet je dus op zoek naar het best mogelijke compromis, want perfect krijg je het niet. Dat is niet alleen zeer, zeer moeilijk, je hebt ook een orkest nodig dat ontzettend alert moet zijn en kan volgen tot op de nanoseconde: gelukkig kent Brussels Philharmonic dit vak als geen ander!”