Beleef een onvergetelijke middag met de Brussels Philharmonic Soloists in een kwartet van aanvoerders Nadja Nevolovitsch, Mari Hagiwara, Mihai Cocea en Kristaps Bergs. Met muziek van: Dmitri Shostakovich, Pēteris Vasks en Arnold Nevolovitsch. Wij spraken met violiste Nadja over de première van Noveletten, een strijkkwartet van de hand van haar vader Arnold.

Dag in dag uit repeteren de musici van het Brussels Philharmonic om te schitteren in tal van meesterwerken voor groot orkest. Met deze bagage op zak verenigen ze zich daarnaast ook regelmatig in kleinere ensembles om zich te verdiepen in het rijke kamermuziekrepertoire. Beleef 26 oktober in het gezelschap van de Brussels Philharmonic Soloists Nadja Nevolovitsch (aanvoerder eerste viool), Mari Hagiwara (aanvoerder tweede viool), Mihai Cocea (aanvoerder altviool) en Kristaps Bergs (aanvoerder cello). Deze vier topmusici en vrienden door dik en dun spelen de intense en kleurrijke muziek van Dmitri Shostakovich, Pēteris Vasks en Arnold Nevolovitsch.

Wij spraken met de violist Nadja Nevolovitsch over de Noveletten van haar vader Arnold Nevolovitsch. Het werk, oorspronkelijk geschreven voor een kwartet van fagotten, vervolgens bewerkt voor klarinetten, zal nu in wereldpremière gebracht worden als strijkkwartet.

Kun je ons wat meer vertellen over de Noveletten?

Nadja: "Het werk bestaat uit een beweging van meerdere korte 'novelles'. De componist heeft een speciale band met musical- en theatermuziek, en je hoort deze elementen van cinema en theater terug in de polystilistische schrijfwijze. Het stuk draagt ook nostalgie in zich en geeft klank aan verschillende karakters."

Wat betekent het voor jou om een werk van jouw vader te spelen?

Nadja: "Ik ben mijn collega's van Brussels Philharmonic en Flagey bijzonder dankbaar dat zij in zijn gegaan op mijn voorstel om dit werk te spelen. Mijn vader kan er zelf helaas niet bij zijn op vrijdag, maar ik ben ontzettend blij om zijn muziek te spelen in mijn thuisstad Brussel. Hij is trots dat ik zijn werk zal vertolken op zo een mooie locatie als Flagey, en met mijn fantastische collega's van Brussels Philharmonic."

Muziek spelen van Nevolovitsch, en andere componisten - wat is het verschil?

Nadja: "Hoezeer ik ook geniet van het uitvoeren van verschillende soorten muziek, blijft het natuurlijk heel speciaal om werk van mijn vader te spelen. Ik ben letterlijk geboren en getogen met zijn muziek en voel een diepe band met zijn harmonieën en ritmes. Een echt kippenvelmoment was het spelen van zijn vioolconcerto, dat hij speciaal voor mij componeerde toen ik op 6-jarige leeftijd net begonnen was met viool. Volgend seizoen zal ik dit concerto weer in Duitsland spelen. Het is bovendien een echt privilege om een "persoonlijke" componist te hebben. Ik kan hem altijd vragen om iets voor mij te schrijven, of een arrangement te maken. We bespreken de details, en hij geeft mij ook de ruimte voor eigen inbreng in de vioolpartij."

Wat is het bijzondere aan zijn muziek?

Nadja: "Het bijzondere aan de componeerstijl van mijn vader, is zijn visie op schoonheid en puurheid van de menselijk ziel, zijn vermogen om de wereld te bekijken door de ogen van een kind, en altijd trouw te blijven aan zichzelf."

“Ik ben ontzettend blij om zijn muziek te spelen in mijn thuisstad Brussel.”
- nadja nevolovitisch, aanvoerder eerste violen

26 oktober: Brussels Philharmonic Soloists: Piknik Concert

Nadja Nevolovitsch, viool
Mari Hagiwara, viool
Mihai Cocea, altviool
Kristaps Bergs, cello

Dmitri Shostakovich • Strijkkwartet nr. 13 in bes, op. 138
Arnold Nevolovitsch • Noveletten
Pēteris Vasks • Strijkkwartet nr. 3

broodje & drankje inbegrepen

info & tickets

Info concert