Youth Orchestra Flanders is een nieuw symfonisch jongerenorkest dat in partnerschap met Brussels Philharmonic, Antwerp Symphony Orchestra en het Symfonisch Orkest van Opera Ballet Vlaanderen, drie top culturele instellingen, wordt opgestart.

Het debuutprogramma draait rond Russisch vuurwerk! Na Stalins dood durfde Shostakovich eindelijk alle onderdrukte gevoelens de vrije loop laten. Zijn Tiende symfonie barst van de emotie en menselijkheid. Ook Prokofiev zit niet verlegen om een verrassende wending meer of minder in zijn Eerste vioolconcerto. Nu eens zingt de viool lyrisch, dan weer wordt ze woest gegeseld, om vervolgens sprookjesachtig weg te zweven. In de spannende ouverture Pulses of the Earth van Wim Henderickx vinden de beloftevolle jonge leeuwen van het Youth Orchestra Flanders een spannend hedendaags tegenwicht.

Met steun van de Vlaamse overheid creëert Youth Orchestra Flanders een jumpstart in het professionele orkest-circuit voor de aanstormende generatie jonge talenten (15-26 jaar). Het orkest werkt projectmatig en heeft een samenwerking met de Vlaamse conservatoria en concertzalen. Youth Orchestra Flanders debuteert in februari 2019 op het podium van Flagey en Concertgebouw Brugge.

Wim Henderickx • Ouverture Pulses of the Earth
Sergey Prokofiev • Vioolconcerto nr.1, opus 19
Dmitry Shostakovich • Symfonie nr.10 in e, opus 93

artiesten

Edwin Outwater

dirigent

Edwin Outwater is een visionaire dirigent die de concertbeleving heruitvindt – zowel met de grote wereldorkesten als met jonge formaties. Hij neemt even graag de iconische meesterwerken onder handen als gloednieuwe composities, en wil zijn publiek laten kennismaken met een heel nieuwe repertoire-wereld.

Lorenzo Gatto, viool

solist

Lorenzo Gatto, geboren in Brussel in 1986, begon viool te spelen toen hij amper vijf jaar was. Zijn harde werk, doorzettingsvermogen en unieke talent werden beloond toen hij in 2009 op de Koningin Elisabethwedstrijd zowel de tweede prijs won als de publieksprijs. Hij heeft al zijn hele leven lang een grote passie voor vliegen, en is niet bang om zich bloot te geven op het podium: ‘Boven alles wil ik eerlijk klinken. Er is een zekere fragiliteit in mijn klank, die een reflectie is van wie ik als persoon ben. Dat betekent muziek voor mij: de uitdrukking van menselijke kwetsbaarheid.

Concert plus

Flagey, Heilig-Kruisplein, 1050 Brussel | +32 2 641 10 20

www.flagey.be

(dinsdag tot vrijdag, 12:00 > 17:00)