Van oud naar nieuw op de campus van VUB! We starten met het iconische rectoraatsgebouw van Renaat Braem, gaan dan verder de campus op voor de studentenkoten van Willy Van Der Meeren, en eindigen met de nieuwe gebouwen van onder meer Bogdan & Van Broeck Architects.

Na de wandeling kan je in Flagey genieten van Tchaikovsky en zijn hartstochtelijke 4de Symfonie.

In 1969 werd de unitaire ULB opgesplitst in een Franstalige en Nederlandstalige universiteit. Op de campus van de VUB hebben twee bekende architecten hun stempel gedrukt: Renaat Braem en Willy Van Der Meeren.

We bezoeken het rectoraatsgebouw van Renaat Braem, die met dit bouwwerk het gedachtegoed van de VUB wou onderstrepen. De inplanting van het gebouw op het terrein van de nieuwe campus moest een grote zichtbaarheid hebben en meteen het uithangbord zijn voor de Vrije Universiteit Brussel. Het moest bovendien een synthese van de kunsten nastreven.
Braem bracht muurschilderingen aan en liet de ellipsvorm van het gebouw in vele details terugkeren. Voor de luifel zocht hij naar symbolen van een wereldbeschouwing op basis van de vrije wetenschap. Bij de restauratie die volop bezig is wil men het opnieuw de invulling geven die Braem oorspronkelijk had bedoeld.

Daarna gaan we verder op stap op de campus en bekijken we de studentenkoten die Willy Van Der Meeren er in de jaren 70 van vorige eeuw heeft neergezet. Maar we bekijken ook de nieuwe gebouwen van onder meer Bogdan & Van Broeck Architects en CONIX RDBM Architects.

Deze wandeling wordt aangeboden in het Nederlands. Voor de stadswandeling in het Frans, klik hier.

€15/pp (wandeling)

inschrijven kan tot 17 december 2021 om 12:00