De reeks Jazz Meets Symphonic, een samenwerking tussen Brussels Philharmonic, Flagey en De Bijloke, is intussen al aan zijn 4de editie toe. Het lijstje internationaal toptalent (Brad Mehldau, Avishai Cohen en Uri Caine) wordt dit seizoen aangevuld met 'the hottest pianist in jazz' (aldus The Guardian): Tigran Hamasyan.


Als jonge snaak wilde Tigran thrashmetal-gitarist worden – het werd nét iets anders: jazzpianist. Maar met dezelfde overgave en energie, die hem helemaal in zijn muziek laat verdwijnen. “Wie hem ooit live heeft zien spelen, weet dat de jonge Armeniër zich volledig geeft”, schreef Trouw.

De lyrische passages in zijn muziek zijn onlosmakelijk verbonden met de volksliederen uit vaderland Armenië. Van klassieke componisten uit de streek leerde hij hoe je van simpele melodieën volwaardige composities kan maken, terwijl zijn muzikaal genie en technische bagage zorgen voor een immense vrijheid bij het improviseren.

De ongebreidelde fantasie van deze veelzijdige pianist brengt nu volksmuziek, rock, jazz en symfonische muziek samen in een onwaarschijnlijk palet aan klanken, kleuren en ritmes. Hamasyan won vele prijzen, waaronder een ECHO Award en de Paul Acket Award, maar het was zijn mentor Herbie Hancock die het mooiste eerbetoon denkbaar gaf: “Nu ben jij míjn leraar.”

met de steun van de Belgische taxshelter via BNP Paribas

Programma

Tigran Hamasyan • Markos and Markos
Tigran Hamasyan • Lilac
Tigran Hamasyan • Longing
Tigran Hamasyan • Road Song
Tigran Hamasyan • The Apple Orchard in Saghmosavanq

praktisch

lees ook