Franz Schubert's Onvoltooide Symfonie: onafgewerkt, gehuld in een waas van mysterie, maar ook krachtig en diep romantisch.

Met Rendering werkt Luciano Berio die andere onvoltooide symfonie van Schubert, de Tiende, af zonder het te voltooien de ‘stijl van’, maar door het restaureren - zoals een oud fresco. Hij laat de bewaarde fragmenten intact, en vult de leemten met nieuwe muziek die de hiaten niet opvult, maar wel verbindt.


De iconische dirigent Nikolaus Harnoncourt omschreef Schubert's Onvoltooide Symfonie als een stuk met de "vreemdheid, verrassing en schok van een steen die van de maan komt." Het werk was absoluut vernieuwend, maar weerspiegelt tegelijk de tijdsgeest waarin het ontstond: melodieus, romantisch, barstensvol emoties en gevoelens.

Bij de 150ste verjaardag van Schuberts sterfdag in 1978 trekken de fragmentarische overblijfselen van Schuberts andere onvoltooide symfonie, de Tiende Symfonie in D majeur waaraan hij werkte net voor zijn dood, de aandacht van de Italiaanse componist Luciano Berio (1925-2003).

Hij werkt de symfonie af zoals een oud fresco: “Voor de open gedeelten componeerde ik een soort verbindend weefsel dat steeds anders en wisselend is, maar altijd pianissimo en ‘vaag’, vermengd met herinneringen aan de late Schubert." Een muzikaal weefsel dat net als cement de stenen van een huis verbindt.

Programma

Franz Schubert
Sinfonie Nr. 8 h-Moll D.759 “Unvollendete” (1822)

Luciano Berio
Rendering (1990)

concert zonder pauze
met de steun van Belga Films Fund en de Belgische Taxshelter

praktisch

Flagey, Studio 4

📍 Heilig-Kruisplein | 1050 Brussel
➡️ zo bereik je Flagey

tickets:

🎟️🎫 €41 > €5

koop tickets