Voor editie 2018 koos het festival Ars Musica als thema ‘ongehoord’: de perfecte aanleiding om de radicale evoluties die de muziek beïnvloedden de revue te laten passeren.

Want componisten zijn net als ontdekkingsreizigers: ze slaan onbetreden paden in door nieuwe muzikale vormen te bedenken, beïnvloed door zowat alles wat rondom hen gebeurt. Hun creaties weerspiegelen ons verleden, zijn vensters op de toekomst, of op wat in het verleden de toekomst leek.


‘Ongehoord’ zijn zeker ook de instrumenten in dit openingsconcert, zoals de mysterieuze theremin waarvoor de Franse componist Régis Campo een nieuw werk zal schrijven. Een perfecte match, want Campo’s stijl wordt vaak vergeleken met die van andere Franse componisten zoals Satie of Ravel, met eenzelfde energie en gevoel voor ritme – en vooral dat snuifje humor.

Die humor steekt ook in het Concerto voor draaiorgel van Marius Constant, die met een gezonde dosis nieuwsgierigheid zijn composities lardeerde met ‘vreemde’ muzikale lichamen.

Een vreemd lichaam met zelfspot en humor als leidraad: Frank Zappa ten voeten uit. Muzikale kameleon, perfectionist en componist van enkele heerlijke ‘ongehoorde’ werken. Een greep uit zijn oeuvre vormt dan ook de perfecte afsluiter voor deze ongehoorde avond.

Programma

John Zorn • Orchestra Variations
Marius Constant • Concerto pour orgue de barbarie et orchestre
Régis Campo • Dancefloor With Pulsing (for Orchestra and Theremin) (2018) (wereldcreatie in opdracht van Ars Musica)
Frank Zappa • Envelopes
Frank Zappa • Pedro’s Dowry

praktisch