inleiding

Meer dan 100 jaar is Stravinsky’s Le sacre du printemps intussen – maar het meesterwerk dat de muziekgeschiedenis voorgoed veranderde heeft nog niets aan kracht ingeboet. Waar de onvoorspelbare, ritmische muziek en de woeste balletscènes in 1913 nog een schokgolf van afschuw door het Parijse publiek joegen, zorgt ‘Le Sacre’ vandaag voor een onvergetelijke muzikale ervaring – zowel op het podium als in de zaal.

Dat Brussels Philharmonic Stravinsky zo vaak op het programma heeft staan is trouwens geen toeval: vanaf de beginjaren van zijn voorganger, het Groot Symfonie Orkest van de N.I.R, had het orkest een speciale band met de componist. Niet alleen dirigeerde Stravinsky het orkest en was zijn werk vast repertoire in Brussel, in 1939 bracht het orkest de wereldpremière van de cantate Le roi des étoiles, een compositie uit 1912. Ravel trachtte die eerder in Parijs te laten uitvoeren – maar hij vond geen orkest wegens ‘te moeilijk’…

Brussels Philharmonic is altijd synoniem gebleven voor het uitvoeren van nieuwe symfonische muziek. 80 jaar na de creatie van Stravinsky is dat het gloednieuwe Vioolconcerto van Guillaume Connesson. Wellicht minder controversieel dan Stravinsky, maar minstens zo intens en beklijvend…

Programma

Ralph Vaughan Williams • Serenade to Music
Guillaume Connesson • Concerto pour violon « Les horizons perdus », (2018) (wereldcreatie)
Igor Stravinsky • Le roi des étoiles
Igor Stravinsky • Le sacre du printemps

Playlist

artiesten

Stéphane Denève

dirigent

Stéphane Denève is de muziekdirecteur van Brussels Philharmonic. Deze Franse topdirigent combineert in zijn programma’s de muziek uit de 21ste eeuw met de grote klassiekers, en zet zo een dialoog op tussen het repertoire van vroeger en dat van de toekomst.

lees de biografie

Renaud Capuçon, viool

solist

Renaud Capuçon behoort tot de topklasse van violisten. In zijn biografie stapelen de orkesten met wereldfaam zich op, net als de ronkende namen van andere solisten waarmee hij kamermuziek brengt. Renaud speelt op de Guarneri del Gesù “Panette” (1737) die eerder eigendom was van Isaac Stern.

lees de biografie

Vlaams Radiokoor

ensemble

Het Vlaams Radiokoor werd in 1937 als professioneel kamerkoor opgericht door de toenmalige openbare omroep. Vandaag de dag is het koor een ensemble van uitzonderlijk hoog niveau, dat zowel in binnen- als in buitenland tot de top gerekend wordt.

lees de biografie

Guillaume Connesson

componist

Guillaume Connesson mag zonder twijfel bij de belangrijkste componisten van de 21ste eeuw gerekend worden. Hij heeft een uiteenlopend repertoire (van orkestrale over vocale tot ballet, film- en theatermuziek) dat bovendien vaak én door de grote orkesten ter wereld wordt uitgevoerd.

lees de biografie

praktische info

Tickets

vanaf €31

locatie

concert

Flagey, Heilig-Kruisplein, 1050 Brussel | +32 2 641 10 20

ticketshop

> online
www.flagey.be

> telefonisch
+32 2 641 10 20
(dinsdag tot vrijdag, 12:00 > 17:00)


> ticketshop
Flagey, Heilig Kruisplein, 1050 Brussel
(dinsdag tot vrijdag, 12:00 > 17:00)

meer van dit