inleiding

De Tweede Wereldoorlog liet de wereld, amper hersteld van de 14-18-ravage, opnieuw in existentiële vertwijfeling achter. Kunstenaars uit uiteenlopende disciplines probeerden de nieuwe wereld waarin ze na de oorlog wakker werden een plaats te geven. In dit programma tonen Bernstein en Strauss hoe zij, elk op een heel eigen maar even intense manier, hun ervaringen verwerkten.

13 februari 1945: het verwoestende bombardement op Dresden. Richard Strauss is zo geraakt door de vernielingen dat hij één van de meest pakkende werken uit zijn hele oeuvre schrijft: Metamorphosen . Ontdaan van al het overbodige, geschreven voor 23 strijkers, is het een tragisch, subtiel, intiem werk dat diep raakt.

W. H. Auden ontvluchtte Europa aan de vooravond van WOII, maar schreef aan het einde ervan (in zijn nieuwe thuisstad New York) een controversieel gedicht dat de tijdsgeest als geen ander capteerde. Het is een verslag van een zoektocht naar geloof in onzekere tijden, het navigeren tussen individuele behoeften en een hechte sociale gemeenschap.

Het gedicht leverde naast de Pulitzer Prize ook inspiratie voor de Tweede Symfonie van Leonard Bernstein, met dezelfde titel: The Age of Anxiety. Symfonie, concerto, klassiek en jazz: net als de personages in het gedicht zoeken de verschillende muzikale karakters een verbinding met elkaar, en met God. De persoonlijke identificatie van Bernstein met het gedicht is haast fysiek voelbaar in de aangrijpende muziek.

met de steun van de Belgische taxshelter via Belga Films Fund

Programma

Richard Strauss • Metamorphosen
Takashi Yoshimatsu • And Birds Sing Again…, op. 81 (2000)
Leonard Bernstein • Symphony No. 2: The Age of Anxiety

Playlist

artiesten

Stéphane Denève

dirigent

Stéphane Denève is de muziekdirecteur van Brussels Philharmonic. Deze Franse topdirigent combineert in zijn programma’s de muziek uit de 21ste eeuw met de grote klassiekers, en zet zo een dialoog op tussen het repertoire van vroeger en dat van de toekomst.

lees de biografie

Jean-Yves Thibaudet, piano

solist

Met een carrière aan de wereldtop van meer dan 30 jaar is Jean-Yves Thibaudet een van de meest gevraagde solisten van vandaag.

lees de biografie

praktische info

Tickets

vanaf €31

locatie

concert

Flagey, Heilig-Kruisplein, 1050 Brussel | +32 2 641 10 20

ticketshop

> online
www.flagey.be

> telefonisch
+32 2 641 10 20
(dinsdag tot vrijdag, 12:00 > 17:00)


> ticketshop
Flagey, Heilig Kruisplein, 1050 Brussel
(dinsdag tot vrijdag, 12:00 > 17:00)