Strauss’ Also sprach Zarathustra werd deel van het collectieve geheugen dankzij de indrukwekkende scène in Stanley Kubricks ‘2001: A Space Odyssey’. Zelf gaf Strauss als commentaar bij de score: “Eerste beweging: de zon komt op. De mens voelt de kracht van God”.

Als geen ander kon Strauss een adembenemend begin componeren – luister met je ogen dicht en je voelt de eerste stralen van de zon die over de horizon komen – en de magie blijft doorheen de rest van het stuk. Het symfonisch gedicht volgt de profeet Zarathustra in wisselende emoties, van de zoektocht naar geloof, blinde passie of vertwijfeling over het gevecht om wijsheid en kennis, maar ook in dans en gelach.


De jonge Franse componist Fabien Waksman is gefascineerd door de ruimte: zijn composities brengen deze betoverende wereld tot leven in de concertzaal, en hij werkt zelfs samen met astrofysici om andere invalshoeken te vinden. Solar Storm is één van de resultaten: een glinsterend en intens stuk.

Als tegengewicht voor zoveel kosmisch geweld brengt Schumanns Celloconcerto soelaas. Solist is de rijzende ster Victor Julien-Laferrière, die vorig jaar de eerste Koningin Elisabethwedstrijd voor cello won (begeleid door Brussels Philharmonic) met als jury-oordeel: zeldzaam precies en verbluffend ingetogen.

Programma

Fabien Waksman Solar Storm (2009)
Robert Schumann • Cellokonzert in a-Moll, op. 129
Richard Strauss • Also sprach Zarathustra, op. 30

praktisch

lees ook