inleiding

Strauss’ Also sprach Zarathustra werd deel van het collectieve geheugen dankzij de indrukwekkende scène in Stanley Kubricks ‘2001: A Space Odyssey’. Zelf gaf Strauss als commentaar bij de score: “Eerste beweging: de zon komt op. De mens voelt de kracht van God”.

Als geen ander kon Strauss een adembenemend begin componeren – luister met je ogen dicht en je voelt de eerste stralen van de zon die over de horizon komen – en de magie blijft doorheen de rest van het stuk. Het symfonisch gedicht volgt de profeet Zarathustra in wisselende emoties, van de zoektocht naar geloof, blinde passie of vertwijfeling over het gevecht om wijsheid en kennis, maar ook in dans en gelach.

De jonge Franse componist Fabien Waksman is gefascineerd door de ruimte: zijn composities brengen deze betoverende wereld tot leven in de concertzaal, en hij werkt zelfs samen met astrofysici om andere invalshoeken te vinden. Solar Storm is één van de resultaten: een glinsterend en intens stuk.

Als tegengewicht voor zoveel kosmisch geweld brengt Schumanns Celloconcerto soelaas. Solist is de rijzende ster Victor Julien-Laferrière, die vorig jaar de eerste Koningin Elisabethwedstrijd voor cello won (begeleid door Brussels Philharmonic) met als jury-oordeel: zeldzaam precies en verbluffend ingetogen.

Programma

Fabien Waksman Solar Storm (2009)
Robert Schumann • Cellokonzert in a-Moll, op. 129
Richard Strauss • Also sprach Zarathustra, op. 30

Playlist

artiesten

Stéphane Denève

dirigent

Stéphane Denève is de muziekdirecteur van Brussels Philharmonic. Deze Franse topdirigent combineert in zijn programma’s de muziek uit de 21ste eeuw met de grote klassiekers, en zet zo een dialoog op tussen het repertoire van vroeger en dat van de toekomst.

lees de biografie

Victor Julien-Laferrière, cello

solist lees de biografie

praktische info

Tickets

vanaf €31

locatie

concert

Flagey, Heilig-Kruisplein, 1050 Brussel | +32 2 641 10 20

ticketshop

> online
www.flagey.be

> telefonisch
+32 2 641 10 20
(dinsdag tot vrijdag, 12:00 > 17:00)


> ticketshop
Flagey, Heilig Kruisplein, 1050 Brussel
(dinsdag tot vrijdag, 12:00 > 17:00)

meer van dit