KLARAFESTIVAL 2022

Dirigent Michail Jurowski wordt wegens ziekte vervangen door Yoel Levi. Wij wensen Maestro Jurowski een spoedig herstel.

Officieel draagt Shostakovich zijn 7de Symfonie op aan zijn geliefde stad Leningrad en verbeeldt het werk ‘de historische dagen van haar verdediging tegen de fascistische verdrukkers’. Maar in werkelijkheid is het zijn persoonlijke aanklacht tegen het geweld van het Sovjet-regime tegenover zijn eigen burgers en een eerbetoon aan haar slachtoffers.


Na de inval van het Duitse leger in de Sovjet Unie in juni 1941, wil Shostakovich mee de handen uit de mouwen steken: hij graaft antitank-greppels rond Leningrad en werpt barricaden op, intussen verwoed werkend aan de aanzet van wat zijn 7de Symfonie zal worden. En dan begint de Duitse blokkade van Leningrad. Bijna een miljoen inwoners sterven aan ontbering en hongersnood - na de holocaust wordt dit de grootste tragedie van WOII.

De symbolische waarde van Shostakovich’ vastbeslotenheid om in zijn stad te blijven en als teken van verzet en steun dit werk te schrijven, was immens.

Deze symfonie draait dan ook niet om muzikale verfijning: “De muziek gaat over terreur, slavernij, de onderdrukking van de geest.” Maar ook over hoe hoop bovendrijft, de mens weerstand biedt en terugvecht. Later zei Shostakovich: “Ik schreef mijn Zevende Symfonie, de Leningrad, snel. Ik kon haar niet schrijven. De oorlog woedde overal. Ik moest bij het volk zijn, ik wilde het beeld van ons belegerd land scheppen, het graveren in muziek”.

Programma

Piet Swerts
Slava Ukraini! Heroyam Slava! (2022, wereldpremiere)

Dmitri Shostakovich
Symfonie nr. 7 in c, op. 60, ‘Leningrad’

De Brussels Philharmonic-familie telt meer dan 20 verschillende nationaliteiten. Stuk voor stuk gepassioneerde mensen die dag na dag intensief samenwerken om muziek te maken en te delen. Met respect voor elkaar, voor het publiek, voor hun vak tonen ze zo wat wederzijds begrip en broederschap kunnen brengen: harmonie, schoonheid, eenheid.

We delen de bezorgdheid van onze musici uit de getroffen gebieden, die terecht ongerust zijn om hun familie en geliefden, en vrezen voor de impact van dit conflict nu en in de toekomst.

Na zorgvuldige overwegingen hebben wij samen met presentatiepartners Klarafestival, Muziekcentrum De Bijloke en Flagey beslist om de geplande uitvoeringen van Shostakovich' ‘Leningradsymfonie’ te behouden.

Er zijn meerdere interpretaties voor dit werk mogelijk, maar hoe het ook zij, voor ons draagt de 7de Symfonie vandaag vooral deze belangrijke boodschap uit: de onomwonden aanklacht tegen oorlogsgeweld, het eerbetoon aan de veerkracht van de mens, het erkennen van de slachtoffers. En de permanente herinnering dat wederzijds begrip de enige zekerheid is voor een harmonieuze samenleving waarin respect voor elk individu centraal staat.

#notowar

19:15-19:45 lezing
Voormalig secretaris-generaal van de NAVO Willy Claes geeft duiding bij de geschiedenis en huidige context van de 7de Symfonie van Shostakovich. Foyer 2, gratis toegang.
20:00-21:30 concert (zonder pauze)
📖 download programmaboek

ontdek meer

podcast

Pianiste Anastasia Goldberg praat over Shostakovich en de woelige tijd waarin hij leefde en componeerde.

beluister podcast

symfomania! (8+)

Tekenen, spelen, zingen, luisteren... duik in de muziek van Shostakovich! Ontdek deze leuke handleiding voor jonge muzikale doe-hoe-zelvers.

download symfomania! diy

Het verhaal achter de muziek

Een korte historische kijk op de muziek en de componist van Leningrad', door Boston Symphony Orchestra.

bekijk de clip

De kracht van de muziek

Een documentaire over de impact van de oorlog en de kracht van Shostakovich's Leningrad Symfonie.

bekijk de documentaire

Het orkest dat Hitler trotseerde

Een BBC documentaire over de componist en het orkest die Hitler trotseerden in augustus 1942.

bekijk de documentaire

wolfgang: ontdek wat je hoort

Dit concert wordt ondersteund door de Wolfgang app: terwijl het orkest speelt krijg je in realtime toelichting bij de muziek.

ontdek wolfgang

praktisch

🎟️🎫 €41 > €5

Zaal: Studio 4, Flagey

Locatie: Heilig Kruisplein | 1050 Brussel
Telefoon: +32 2 641 10 20
Online: www.flagey.be

veiligheidsmaatregelen Flagey

koop tickets

lees ook