Tragische liefde, epische retoriek en allesverterende passie zijn de rode draad in dit programma. Sensationeel en dramatisch, zo liet Saint-Saëns zijn versie van Samson et Dalila eindigen – met een orkestraal showstuk. Even tragisch, even fataal is het einde van Wagners Tristan und Isolde. Voor de ultieme liefde volgt Isolde haar Tristan de dood in.


Niet met finales, maar met indrukwekkende openingsscènes: zo veroverde Richard Strauss het publiek. In Don Juan tekent hij de grote minnaar als een complex karakter van vlees en bloed, die na talloze flirts en relaties gebroken en alleen achterblijft – met alweer een tragische dood als einde.

Als vaste componist voor onder meer de magische wereld van Fellini schreef Nino Rota talloze bekroonde soundtracks bij elkaar. Van die voor La Strada maakte hij later een balletsuite. Film of concertzaal, Rota bleef doorheen zijn oeuvre trouw aan zijn eigen stijl met prachtige melodieën, romantische lijnen en een meesterlijke orkestratie. In zijn Concerto voor harp komt het genie van deze volbloed componist helemaal tot leven.

De cd met dit concerto, gespeeld door Anneleen Lenaerts en Brussels Philharmonic, is in april 2019 uitgebracht door Warner.

met de steun van de Belgische taxshelter via Belga Films Fund

Programma

Camille Saint-Saëns • Danse Bacchanale (Samson et Dalila, op. 47)
Nino Rota • Concerto per arpa e orchestra
Richard Strauss • Don Juan, op. 20
Nino Rota • "La Strada" Suite
Richard Wagner • Isoldes Liebestod (Tristan und Isolde)

praktisch