Muziekdirecteur Stéphane Denève stelde een erg divers en persoonlijk programma samen voor zijn laatste concert met Brussels Philharmonic, en blikt vol warme herinneringen terug:

“In het DNA van Brussels Philharmonic zit niet alleen een rijke geschiedenis als historisch radio-orkest, met heel wat premières op hun naam, maar ook een eigenzinnigheid en veelzijdigheid. Ik hou van dit orkest dat zo flexibel en open-minded is - even boeiend en kosmopolitisch als de stad Brussel!”


In 1909 kreeg de jonge maar veelbelovende Maurice Ravel de opdracht van Sergej Diaghilev om een nieuw werk te schrijven voor Les Ballets Russes. De jongeman koos voor een Grieks liefdesverhaal, en zag het helemaal voor zich: “Ik wil een groots muzikaal fresco creëren, geen getrouwe weergave van het antieke Griekenland, maar eerder dat van mijn dromen - hoe Franse kunstenaars het uitbeeldden aan het eind van de 18de eeuw.”

Ravel werkte drie jaar aan Daphnis et Chloé, dat hij zelf een ‘symphonie chorégraphique’ noemde. Zijn aanpak, zoals het laten primeren van kleur en sfeer, het onconventioneel gebruik van ritme en structuur, stootte op wat onbegrip en tegenstand – maar Stravinsky was fan: “Het is niet alleen Ravels beste werk, maar ook één van de mooiste kunstwerken uit de Franse muziek”.

Het resultaat ontlokte Diaghilev de beruchte uitspraak: “Ravel, het is een meesterwerk - maar het is geen ballet. Het is een schilderij van een ballet!” En dat klopt. De openingsscène, ‘Lever du jour’ waarin de twee geliefden elkaar bij zonsopgang terugvinden, is één van de meest poëtische muzikale weergaves van een natuurtafereel: het ritselen van het hout gaat over in vogelgeluiden, die op hun beurt overvloeien in een hartstochtelijke melodie.

Programma

Jessie Montgomery
Starburst (2020)

Guillaume Connesson
Concerto pour violoncelle et orchestre (2008)
solist: Gautier Capuçon, cello

Joseph Jongen
Clair de lune

Maurice Ravel
Trois chansons: II. Trois beaux oiseaux du paradis
Daphnis et Chloé, Suite No. 2

concert zonder pauze
met de steun van Belga Films Fund en de Belgische Taxshelter
19:00 deuren open: gratis hapje & drankje
19:30 inleiding met Sander De Keere & Stéphane Denève (foyer 2)
open bar na het concert
afterparty met DJ Radio Martiko
📖 download programmaboek
📅 Facebook Event

ontdek meer

Meet the artist

Om 19:30 uur neemt Sander De Keere (Klara) persoonlijk afscheid van dirigent Stéphane Denève met een terugblik op zijn periode als muzikaal directeur. (Gratis toegang, ENG)

Ontmoet Stéphane Denève

afterparty

Dansen geblazen na het concert: de mannen van Radio Martiko draaien de beste vinyl plaatjes. Braziliaanse beat of Armeense rock-'n- roll? Franse mambo of Iraanse surfmuziek? Welkom in het universum van Radio Martiko sound system!

kom alvast in de stemming

de laatste groet

Stéphane Denève blikt met een persoonlijk programma terug op zijn residentie bij Brussels Philharmonic.

lees meer

Wie was Diaghilev?

Maak kennis met Serge Pavlovich Diaghilev wiens grootste verwezenlijking zijn dansgezelschap - de Ballets Russes was.

Lees meer

Visionaire designer Léon Bakst

Schilder, decorateur en theoreticus, Léon Bakst werd wereldberoemd door zijn kostuum- en decorontwerpen voor het gezelschap Ballets Russes.

ontmoet de ontwerper

praktisch

🎟️🎫 €41 > €5

Zaal: Studio 4, Flagey

Locatie: Heilig Kruisplein | 1050 Brussel
Telefoon: +32 2 641 10 20
Online: www.flagey.be

veiligheidsmaatregelen Flagey

lees ook