Een hele avond gewijd aan het muzikale genie van Sergei Rachmaninov – er zijn minder aantrekkelijke vooruitzichten te bedenken…

Dat genie manifesteerde zich overigens al vroeg: amper 17 jaar oud was Rachmaninov in 1891, toen hij de eerste noten op papier zette voor wat zijn Eerste Pianoconcerto zou worden.

Rachmaninov begon in 1935 aan de uitdaging om een derde symfonie te componeren. Zijn bijna 20 jaar lange ballingschap en het gemis van zijn thuisland klinken door in de rijke, melancholische muziek – maar ook het jazzy en optimistische Amerika. Toch duurde het even voor dit werk de harten van het publiek veroverde.


Met veel jeugdige bravoure en virtuoze pianopassages begint Rachmaninov het Eerste Pianoconcerto, maar ook de zo typerende romantiek is al duidelijk aanwezig met hartverscheurende melodieën en een weelderige orkestratie. De aantrekkelijke speelse frisheid wist Rachmaniov ook 26 jaar en vele successen later te behouden bij zijn laatste revisie.

Na een rampzalige première van zijn Eerste Symfonie, door critici als een nare droom bestempeld, en een erg succesvolle Tweede Symfonie, begon Rachmaninov in 1935 aan de uitdaging om een derde te componeren. Zijn bijna 20 jaar lange ballingschap en het gemis van zijn thuisland klinken door in de rijke, melancholische muziek – maar ook het jazzy en optimistische Amerika. Toch duurde het even voor dit werk de harten van het publiek veroverde.

Rachmaninov vond het een van zijn betere werken, en de lauwe ontvangst verwarde en ontgoochelde hem: “Persoonlijk ben ik er rotsvast van overtuigd dat dit een goed werk is. Maar, soms vergissen ook componisten zich!” De tijd bewees intussen dat de componist het hier toch bij het rechte eind had: de Derde Symfonie is een prachtig werk dat zijn plek in de concertzaal verdiend heeft.

met de steun van de Belgische taxshelter via Belga Films Fund

Programma

Samy Moussa • Nocturne for orchestra (2014)
Sergei Rachmaninov • Pianoconcerto nr. 1 in fis, op. 1
Sergei Rachmaninov • Symfonie nr. 3 in a, op. 44

praktisch