inleiding

Het aards paradijs, een romantische idylle, ware liefde: zo begint dit programma. Strauss’ verjaardagsgeschenk aan zijn vrouw was een symfonisch werkje, waarvan de klanken haar tegemoet zweefden bij het ontwaken – Strauss had een heus orkest in zijn hal geplaatst. Bij Takemitsu komen het gemis en de heimwee stilletjes boven drijven, in zijn typische stijl die Japanse traditie en westerse innovatie op een vreemde manier verenigt.

De leeuwerik van Vaughan Williams, gecomponeerd tijdens WOI maar pas afgewerkt na het einde ervan, draait de bladzijde om. Donkere wolken dreigen, het gemoed wordt zwaar. Yoshimatsu treurt om de bijna uitgestorven toki of Japanse kuifibis, en laat de schreeuw horen van dit prachtige schepsel dat vecht tegen het finaal verdwijnen. Eindigen doet Richard Strauss, die de dood van een artiest (zichzelf?) beschrijft. Gedachten aan het voorbije leven zweven langs, van onschuldige kindertijd tot het man worden, en dan – uiteindelijk – de langverwachte reis naar de andere kant.

Programma

Richard Wagner • Siegfried Idylle
Toru Takemitsu • Nostalghia
Ralph Vaughan Williams
The Lark Ascending
Takashi Yoshimatsu • Threnody to Toki, for string orchestra & piano, op. 12
Richard Strauss • Tod und Verklärung, op. 24

Playlist

artiesten

Jun Märkl

dirigent

Jun Märkl werd geboren in Munchen als zoon van een Duitse violist en Japanse pianiste. Hij studeerde bij Sergiu Celibidache, Gustav Meier, Leonard Bernstein en Seiji Ozawa.

lees de biografie

Akiko Suwanai, viool

solist

praktische info

Tickets

vanaf €31

locatie

concert

Flagey, Heilig-Kruisplein, 1050 Brussel | +32 2 641 10 20

ticketshop

> online
www.flagey.be

> telefonisch
+32 2 641 10 20
(dinsdag tot vrijdag, 12:00 > 17:00)


> ticketshop
Flagey, Heilig Kruisplein, 1050 Brussel
(dinsdag tot vrijdag, 12:00 > 17:00)

meer van dit