Achter de schermen van het Flageygebouw: ontdek de geschiedenis en de verborgen plekjes van dit prachtige geklasseerde gebouw.

De moderne ‘geluidsfabriek’ kreeg de vorm van een statige pakketboot, een verbluffend concept dat als een van de eerste omroepgebouwen wereldwijd werd geprezen voor zijn schoonheid, functionaliteit en akoestiek.

>> Na de rondleiding kan je in Studio 4 genieten van het concert Mahler 5.

De ‘pakketboot’ waarin Joseph Diongre zijn geluidsfabriek inpakte ligt sinds 1935 in volle glorie aangemeerd aan de vijvers van Elsene. Enkele jaren eerder, op 1 februari 1931, startte het Nationaal Instituut voor de Radio-omroep (het NIR) met een nationaal radioprogramma. Na een turbulente ontwerpwedstrijd, die in 1933 uiteindelijk werd gewonnen door de Brusselse architect Joseph Diongre, werd de eerste steen van een nieuw omroepgebouw gelegd in 1935.

Het ontwerp combineerde architecturale vernieuwing met de strengste eisen op akoestisch en technisch vlak, en bijzondere aandacht voor de afwerking met onder meer speciaal ontworpen meubilair. Het radiogebouw is vandaag bekend als ‘Flagey’, genoemd naar de toenmalige burgemeester van Elsene.

START: 13:30, hal Flagey
(H. Kruisplein - 1050 Elsene)

EINDE: 14:30

ism Korei Guided Tours & Muntpunt

Deze rondleiding wordt aangeboden in het Nederlands. Voor de stadswandeling in het Frans, klik hier.

10€/pp (rondleiding + drankje)