Voor wie Mahler nog niet kent, is zijn epische 5de Symfonie een ideale ‘first date’. Eindelijk was de componist klaar om zijn zoektocht naar antwoorden op de grote levensvragen achter zich te laten, en zich vol kracht en optimisme op het leven te focussen.

Als start voor dit concert schittert de fagot, “het instrument van de liefde”, in een uniek concerto van W. A. Mozart.


De symfonieën van Gustav Mahler vormen één van de hoekstenen van de symfonische muziek van de 20ste eeuw. Grootste architecturale constructies, onverschrokken en grensverleggend vormgegeven, met diepe, persoonlijke en soms rauwe emoties.

Mahlers dierbare vriendin Natalie Bauer-Lechner omschreef de Vijfde zo: ‘Elke noot is vol vitaliteit en tolt rond als in een wervelwind. Er is niets romantisch of mystiek: het is simpelweg een uiting van ongelofelijke energie en niet geëvenaarde kracht. Het is de mens in het volle licht van de dag, op het hoogtepunt van zijn leven.’

De fagot, “het instrument van de liefde”, had duidelijk geen geheimen voor Mozart. Hij toont de lyrische kwaliteiten in het langzame, dromerige deel van dit concerto, en geeft de fagot(tist) alle ruimte om in alle virtuositeit te schitteren. Een heerlijke opener, in goede handen bij onze aanvoerder fagot Marceau Lefèvre.

Programma

W.A. Mozart
Fagottkonzert B-dur KV 191 (1774)
solist: Marceau Lefèvre, fagot

Gustav Mahler
Symfonie nr. 5 in cis (1904)

praktisch

Flagey, Studio 4

📍 Heilig-Kruisplein | 1050 Brussel
➡️ zo bereik je Flagey

tickets:

🎟️🎫 €41 > €5

koop tickets