Uit tijdsdocumenten blijkt dat Haydn en Mozart elkaar bewonderden en een hechte vriendschap ontwikkelden.

Van Haydn staan twee Londense symfonieën op het programma, uit een reeks van twaalf die hij schreef naar aanleiding van twee bezoeken aan Londen tussen 1791 en 1795.

Mozart's Pianoconcert nr. 9 in Es groot "Jeunehomme" vereist een vakkundige aanpak: de galante stijl, met zingende melodieën en andere eenvoudig lijkende finesses is in vaardige handen bij Grande dame Elisabeth Leonskaja.


Het was waarschijnlijk tijdens de première van Haydn's Symfonie nr. 102 dat er een kroonluchter van het plafond viel, waarbij als door een wonder niemand geraakt werd. Maar door een vergissing is dit ongelukje toegeschreven aan de uitvoering van Symfonie nr. 96, waardoor die symfonie de bijnaam "Miracle" kreeg. Beide werken zijn niet alleen door deze anekdote met elkaar verbonden, maar ook door hun ultieme artistieke kwaliteit - de London symfonieën belichamen de climax van Haydns orkestrale output.

Mozart schreef het Pianoconcert nr. 9 in Es groot, vaak "Jeunehomme" genoemd in 1777, ter ere van de getalenteerde pianiste Madame Jenové. Het concerto vereist een vakkundige aanpak: de galante stijl, met zingende melodieën en andere eenvoudig lijkende finesses, legt elke zwakte van techniek of gevoeligheid van de pianist bloot. Grande dame Elisabeth Leonskaja brengt dit concerto volgens Bachtrack ‘alsof ze in een aangename maar ernstige conversatie is met noten, het publiek, het orkest - en zelfs Mozart.’

Programma

Joseph Haydn
Sinfonie Hob.I, Nr. 96 in D-Dur, "Miracle" (1791)

W. A. Mozart
Klavierkonzert Nr. 9 Es Dur KV 271 'Jeunehomme' (1777)
solist: Elisabeth Leonskaja, piano

Joseph Haydn
Sinfonie Nr. 102 in B-Dur (1794)

praktisch

Flagey, Studio 4

📍 Heilig-Kruisplein | 1050 Brussel
➡️ zo bereik je Flagey

tickets:

🎟️🎫 €41 > €5

koop tickets