“Das wichtigste in der Musik steht nicht in den Noten.” Gustav Mahler

De symfonieën van Gustav Mahler vormen één van de hoekstenen van de symfonische muziek van de 20ste eeuw. Grootse architecturale constructies, onverschrokken en grensverleggend vormgegeven, met diepe, persoonlijke en soms rauwe emoties. Onmogelijk ongevoelig te blijven.

Voor wie Mahler nog niet kent, is zijn epische 5de Symfonie een ideale ‘first date’. Eindelijk was de componist klaar om zijn zoektocht naar antwoorden op de grote levensvragen achter zich te laten, en zich vol kracht en optimisme op het leven te focussen. Het resultaat is intense muziek, die zowel de natuurkracht van de Oostenrijkse bergen weerspiegelt als de liefde voor zijn vrouw Alma in het Adagietto – dat wereldberoemd werd door Visconti’s film Death in Venice.

Zelf zei Mahler over deze symfonie: ‘Elke noot is vol vitaliteit en tolt rond als in een wervelwind. Romantische en mystieke elementen komen niet voor, het is slechts een uiting van ongehoorde en niet geëvenaarde kracht. Het is de mens in het volle daglicht, op het hoogste punt van zijn leven.’

James MacMillan • Larghetto for orchestra (2017)
Gustav Mahler • Symfonie nr. 5 in cis
concert zonder pauze

Playlist

artiesten

Stéphane Denève

dirigent

Stéphane Denève is de muziekdirecteur van Brussels Philharmonic. Deze Franse topdirigent combineert in zijn programma’s de muziek uit de 21ste eeuw met de grote klassiekers, en zet zo een dialoog op tussen het repertoire van vroeger en dat van de toekomst.

lees de biografie

’t Zand 34, 8000 Brugge | +32 70 22 12 12

www.concertgebouw.be

+32 70 22 12 12 (€ 0,30/minuut)