Een programma vol zuiders temperament, met muziek die de trotse Spaanse cultuur viert, in handen van een Mexicaanse dirigent: vámonos!

Debussy vangt de essentie van Spanje in Ibéria, Ravel verwerkt de invloeden van Baskische en Spaanse volksmuziek in zijn Pianoconcerto in G, en de Falla stopte in zijn meesterwerk El sombrero de tres picos zijn pure liefde voor Spanje.


Debussy had weinig meer nodig dan een enkele reis om de essentie van Spanje weer te geven in Ibéria. Vol verbeeldingskracht tekent hij een vibrerend muzikaal tableau met levendige straten, zwoele Andalusische nachten en straten vol uitbundig dansende mensen.

Dezelfde broeierige sfeer voelde Ravel in de Amerikaanse jazz clubs, en ook al had hij Mozart voor ogen bij het componeren van zijn Pianoconcerto in G, toch kon hij niet weerstaan aan de lokroep van die jazz of de invloeden van Baskische en Spaanse volksmuziek in zijn genen.

Het tempo wordt verder opgedreven, met gloeiende kleuren en passie: de Falla schreef zijn meesterwerk El sombrero de tres picos voor Les Ballets Russes, maar het is zijn pure liefde voor Spanje die als bloed door de aderen van de muziek stroomt. De vitaliteit, humor en warmte maakte van dit Spaanse ballet een instant hit.

Programma

Claude Debussy
Ibéria (1912)

Maurice Ravel
Concerto pour piano et orchestre en sol majeur (1931)
solist: Boris Giltburg, piano

Manuel de Falla
El sombrero de tres picos (1919)

praktisch

Flagey, Studio 4

📍 Heilig-Kruisplein | 1050 Brussel
➡️ zo bereik je Flagey

tickets:

🎟️🎫 €41 > €5

koop tickets