inleiding

Mischa Maisky is niet alleen een cellist die garant staat voor muzikaal vuurwerk, hij is ook en vooral een artiest uit één stuk die niemand onverschillig laat. In zijn onstuimige en lyrische spel weerklinkt de noodzaak van de muzikant om zijn diepste gevoelens te delen met het publiek.

“I’m genuinely the kind of musician who tends to exaggerate a lot of things. Because I don’t play on stage for connoisseurs... I think of people who are listening to this music for the first time in their lives, to help them to discover and notice and appreciate. I prefer to do too much than to do too little, and I hope people will enjoy.” Mischa Maisky

Hector Berlioz hoort zonder twijfel bij de meest originele en innovatieve musici uit zijn tijd: met zijn Symphonie fantastique ontpopte hij zich tot pionier van de programmamuziek, gaf hij een nieuwe invulling aan het begrip orkestratie, en introduceerde hij het concept van de ‘idée fixe’. Onder meer dankzij dit terugkerend muzikaal motief, dat de geliefde uit het verhaal een stem geeft, werd zijn Symphonie fantastique een van de meest dramatische en spannendste uit de negentiende eeuw.

De volledige naam van het werk was oorspronkelijk Épisode de la vie d’un artiste, symphonie fantastique en cinq parties. Met zijn eigen onbeantwoorde liefde voor een aantrekkelijke actrice als pijnlijke inspiratiebron, creëerde Berlioz een intens persoonlijk orkestwerk over een gevoelige jonge kunstenaar die wordt afgewezen door zijn droomvrouw.

Een fatale dosis opium moet een einde maken aan zijn hartzeer, maar de drugs nemen de jonge man mee op een reis doorheen hallucinante dromen – en laten hem uiteindelijk geloven dat hij zijn geliefde heeft vermoord. Berlioz vertelt het verhaal tot in het kleinste detail, en maakt woorden overbodig dankzij zijn magistrale muziek.

Programma

Guillaume Connesson • Céléphaïs (2017)
Ottorino Respighi
Adagio con variazioni (Hannover / Bremen / Düsseldorf)
Camille Saint-Saëns • Celloconcerto nr. 1 in a, op. 33 (Hannover / Bremen / Düsseldorf)
Dmitri Shostakovich • Celloconcerto nr. 1 in Es, op. 107 (Erlangen / Aachen)
Hector Berlioz • Symphonie fantastique, op. 14

Playlist

artiesten

Mischa Maisky, cello

solist

Stéphane Denève

dirigent

Stéphane Denève is de muziekdirecteur van Brussels Philharmonic. Deze Franse topdirigent combineert in zijn programma’s de muziek uit de 21ste eeuw met de grote klassiekers, en zet zo een dialoog op tussen het repertoire van vroeger en dat van de toekomst.

lees de biografie

praktische info

Tickets

vanaf €31

locatie

concert

EKM Erlangen, Rathausplatz, 91052 Erlangen (DE) | +49 9131 874 0

ticketshop

> online
binnenkort meer info

meer van dit