inleiding

In 1995 maakte de Hubble Space Telescope een uniek beeld: een stukje hemel van amper een muntstuk groot, samengesteld uit verschillende beelden genomen tijdens 10 opeenvolgende dagen. Wat het toonde was verbluffend: kijkend naar het heelal door dit kleine gaatje ontvouwde de Hubble een verbijsterend assortiment van minstens 3.000 sterrenstelsels in verschillende stadia van hun evolutie.

De impact van dit beeld op Eric Whitacre was zo groot dat hij het vertaalde in een nieuw en heel apart werk met als titel Deep Field.

Het was in 1995 het diepst dat we ooit in het heelal keken – of het verst terug, want het licht van deze melkwegstelsels had meer dan 10 miljard jaar nodig om de Hubble te bereiken… We keken dus naar de kindertijd van het heelal.

Eric Whitacre creëerde Deep Field met in elkaar overvloeiende klankwolken die lijken als de vreemde maar mooie sterrenstelsels die ontelbare lichtjaren van ons verwijderd zijn. Naar het einde van de compositie groeit de klank en de intensiteit, met dank aan vele amateurkoren.

Tenslotte nodigt Whitacre ook het publiek in de zaal uit om mee het klank-heelal te vormen, en de speciale app te activeren die niet alleen elektronische geluiden toevoegt maar ook visueel de vele schitterende stippen nabootst van de kosmos waarin we nietig rondzweven. En zo worden de muren van de concertzaal voor even gesloopt, en wanen we ons haast gewichtloos in de wondere wereld van sterren en planeten die ons omringt.

met de steun van de Belgische taxshelter

Programma

Eric Whitacre • Water Night (1995)
Eric Whitacre • Equus (2000)
Jonathan Newman • Blow It Up, Start Again (2011)
Eric Whitacre • The River Cam (2011)
Aaron Copland • Quiet City (1940)
Eric Whitacre • Songs of Immortality (2010)
Eric Whitacre • Deep Field (2015)

Playlist

artiesten

Eric Whitacre

dirigent

Grammy-winnaar Eric Whitacre, componist en dirigent, is een van de meest populaire muzikanten van deze tijd. Met zijn hedendaagse maar toegankelijke stijl en innoverende projecten ontketende Whitacre een ware revolutie in de koorwereld.

lees de biografie

Vlaams Radiokoor

ensemble

Het Vlaams Radiokoor werd in 1937 als professioneel kamerkoor opgericht door de toenmalige openbare omroep. Vandaag de dag is het koor een ensemble van uitzonderlijk hoog niveau, dat zowel in binnen- als in buitenland tot de top gerekend wordt.

lees de biografie

Kalliope

ensemble lees de biografie

Koriolis

ensemble lees de biografie

Karel Steylaerts, cello

solist

Lode Cartrysse, Engelse hoorn

solist

Ward Hoornaert, trompet

solist

praktische info

Tickets

vanaf €8

locatie

concert

Deken Camerlyncklaan, 8500 Kortrijk | +32 56 23 98 55

ticketshop

> online
facebookpagina van Wilde Westen

> telefonisch
+32 56 23 98 55
(zie openingsuren UiT in Kortrijk)

> balie
UiT in Kortrijk (Schouwburgplein 14 - Kortrijk)

meer van dit