inleiding

Peter Eötvös hoort bij het selecte kransje componisten dat ook dirigeert – of dirigenten die ook componeren. En hoe: voor Eötvös is muziek een intensieve manier van communiceren tussen componist, uitvoerder en publiek. ‘Componeren betekent voor mij het betoveren van mijn publiek met klank. Dat fascineert me: een techniek die me het ondenkbare laat omzetten in geluid.’

De band van Peter Eötvös met Béla Bartók dateert al uit zijn jeugd: ‘Ik speelde zijn werk van jongs af aan, en op verschillende instrumenten: fluit, piano en slagwerk!’ Zijn opera in één act Senza Sangue, gebaseerd op de gelijknamige novelle van Alessandro Baricco, spiegelt het verhaal van Bartóks Hertog Blauwbaards Burcht. Geschreven voor eenzelfde bezetting, met een gelijkaardige thematiek en slechts twee protagonisten is het gecomponeerd om samen met Blauwbaard uit te voeren.

In beide verhalen is er een psychologische strijd tussen de vrouw en de man, het heden en het verleden, hoop en wanhoop. Maar waar in Senza Sangue beide protagonisten gelouterd uit de strijd komen, eindigt Blauwbaards laatste vrouw mee in het duistere verleden van haar echtgenoot.

Programma

Peter Eötvös • Senza Sangue (2015)
Béla Bartók • Hertog Blauwbaards burcht, op. 11

Playlist

artiesten

Peter Eötvös

dirigent

Viktoria Vizin, sopraan

solist

Jordan Shanahan, bariton

solist

Gábor Bretz, bariton

solist

praktische info

Tickets

vanaf €31

locatie

concert

Flagey, Heilig-Kruisplein, 1050 Brussel | +32 2 641 10 20

ticketshop

> online
www.flagey.be

> telefonisch
+32 2 641 10 20
(dinsdag tot vrijdag, 12:00 > 17:00)


> ticketshop
Flagey, Heilig Kruisplein, 1050 Brussel
(dinsdag tot vrijdag, 12:00 > 17:00)

meer van dit