inleiding

Toen Sergei Diaghilev in 1909 aan de jonge maar veelbelovende Maurice Ravel vroeg om een nieuw werk te schrijven voor zijn Ballets Russes, koos die voor een Grieks liefdesverhaal: Daphnis en Chloé.

Ravel werkte bijna 3 jaar aan wat hij zelf een ‘symphonie choréographique’ noemde. Na de première herwerkte hij zijn werk tot de tweede suite, die opent met het bekende ‘Lever du jour’. De scène waarin de twee geliefden elkaar bij zonsopgang terugvinden, is één van de meest poëtische muzikale weergaves van een natuurtafereel: het ritselen van het hout gaat over in vogelgeluiden, die op hun beurt overvloeien in een hartstochtelijke melodie.

De aanpak van Ravel, het laten primeren van kleur en sfeer, stootte op wat onbegrip en tegenstand – maar Stravinsky was fan: “Het is niet alleen Ravels beste werk, maar ook één van de mooiste kunstwerken uit de Franse muziek”.

Mischa Maisky is niet alleen een cellist die garant staat voor muzikaal vuurwerk, hij is ook en vooral een artiest uit één stuk die niemand onverschillig laat. In zijn onstuimige en lyrische spel weerklinkt de noodzaak van de muzikant om zijn diepste gevoelens te delen met het publiek.

“I’m genuinely the kind of musician who tends to exaggerate a lot of things. Because I don’t play on stage for connoisseurs... I think of people who are listening to this music for the first time in their lives, to help them to discover and notice and appreciate. I prefer to do too much than to do too little, and I hope people will enjoy.” Mischa Maisky

Programma

Guillaume Connesson • Céléphaïs (2017)
Ottorino Respighi • Adagio con variazioni
Camille Saint-Saëns Celloconcerto nr. 1 in a, op. 33
Maurice Ravel Daphnis et Chloé

Playlist

artiesten

Stéphane Denève

dirigent

Stéphane Denève is de muziekdirecteur van Brussels Philharmonic. Deze Franse topdirigent combineert in zijn programma’s de muziek uit de 21ste eeuw met de grote klassiekers, en zet zo een dialoog op tussen het repertoire van vroeger en dat van de toekomst.

lees de biografie

Mischa Maisky, cello

solist

praktische info

Tickets

vanaf €63,50

locatie

concert

Elbphilharmonie Hamburg, Platz der Deutschen Einheit, 20457 Hamburg (DE) | +49 40 357 666 66

ticketshop

> online
www.elbphilharmonie.de

meer van dit