Frédéric Devreese, de vader van de Belgische filmmuziek, wordt 90. Reden genoeg voor Brussels Philharmonic en Flagey om deze uitzonderlijke componist te eren met een muzikaal portret.

Het belang van Devreeses oeuvre kan niet onderschat worden. Hij maakte furore als filmmuziekcomponist met beklijvende scores voor zo goed als alle films van André Delvaux, waaronder ‘Benvenuta’ en ‘L’Œuvre au Noir’. Ook ‘Het Sacrament’ van Hugo Claus of ‘Pauline & Paulette’ van Lieven Debrauwer werden door Devreese van muziek voorzien.


Zijn oeuvre is echter veel breder dan dat: hij schreef vier pianoconcerti, een vioolconcerto, een symfonie, kamermuziek, twee opera's, balletsuites en liederen. In 1983 mocht hij het verplichte werk componeren voor de Koningin Elisabethwedstrijd.

De aantrekkingskracht van Devreeses muziek is niet ver te zoeken: zijn muziek is uitzonderlijk goed gemaakt en, met of zonder film, erg beeldend. Hij roept een uitzonderlijke wereld op die toegankelijk is, tot de verbeelding spreekt en actueel blijft. Een echte meester.

met de steun van de Belgische taxshelter via BNP Paribas

Programma

Frédéric Devreese • Passage
Frédéric Devreese • Benvenuta Suite, No. 1
Frédéric Devreese
Piano Concerto No. 4
Frédéric Devreese L'Œuvre au Noir, suite No. 2

praktisch