inleiding

Door zijn reputatie van showman, rokkenjager en ongelooflijke virtuositeit achter de piano, wordt vaak vergeten dat Liszt ook een uitzonderlijk componist was. Niet alleen voor piano, maar ook voor het grotere orkestwerk. Zijn 2de Pianoconcerto kende echter een moeilijke start, want Liszt wou kost wat kost het perfecte evenwicht vinden tussen virtuositeit en muzikaliteit – en werkte bijna 24 jaar lang aan het stuk.

Toen het uiteindelijk in première ging in 1857, noemde een criticus het “De avonturen van één enkele melodie”. Maar met die ene melodie had Liszt genoeg: de openingsmelodie is de bron van verschillende muzikale uitwerkingen, en ondergaat een spectaculaire transformatie doorheen het stuk. Ook al is het niet zeker of dit werk autobiografisch is, Liszt kennende is het heel waarschijnlijk een weergave van zijn persoonlijke leven.

Blakend van zelfvertrouwen en ambitie werkte Gustav Mahler, nog voor zijn grote doorbraak, aan wat later zijn 1ste Symfonie zou worden. Hij startte met de opzet van een symfonische gedicht, maar gaf het de structuren van een symfonie. Zijn gewaagde opzet zou het genre voor altijd veranderen.

Bij de première oordeelde het publiek echter anders, en ook al vond Mahler ‘dat ze geen besef hadden van wat hij zei en bedoelde’, toch sleutelde hij verder aan het werk en maakte drastische aanpassingen. Hoe de originele versie klonk zullen we nooit weten (de manuscripten gingen verloren), maar de impact van het werk vandaag is moeilijk te onderschatten: met tomeloze energie, ironische knipogen, lieflijke ballades en grootse heroïek is deze symfonische eersteling de kiem waaruit de anderen zouden ontspringen.

Programma

Anna Clyne • This Midnight Hour (2015)
Franz Liszt • Pianoconcerto nr. 2 in A
Gustav Mahler
Symfonie nr. 1 in D, 'Titan'

artiesten

Stéphane Denève

dirigent

Stéphane Denève is de muziekdirecteur van Brussels Philharmonic. Deze Franse topdirigent combineert in zijn programma’s de muziek uit de 21ste eeuw met de grote klassiekers, en zet zo een dialoog op tussen het repertoire van vroeger en dat van de toekomst.

lees de biografie

Jean-Yves Thibaudet, piano

solist lees de biografie

Concert plus

praktische info

Tickets

vanaf £12.50

locatie

concert

Symphony Hall, 8 Centenary Square, B1 2EA Birmingham | +44 121 780 3333

ticketshop

> online
www.thsh.co.uk

meer van dit