inleiding

Beethoven maakte zijn entree als componist in het iconische Wenen met onder meer zijn Eerste Pianoconcerto. Tijdens de première in 1795 zat hij zelf aan het klavier, niet alleen omdat hij toen al naam had gemaakt als pianovirtuoos, maar ook omdat zijn composities voor collega-pianisten technisch te moeilijk bleken.

Het feestelijke werk toont nog heel duidelijk de invloed van Mozart en Haydn, maar de persoonlijkheid van de wilde haardos sprankelt toch al door de conventies heen.

In de 18de eeuw sloeg het science-fiction verhaal Il mondo della luna erg aan, maar toch bleef Haydns opera na de eerste uitvoering onder het stof liggen. Anders verging het zijn vele missen, waarvan deze Schöpfungsmesse de voorlaatste was. De schande om zijn recycleren van een duet uit Die Schöpfung is intussen al lang vergeten – wat blijft is de heldere, uitbundige klank van de grootmeester die Haydn altijd zal blijven.

Programma

Joseph Haydn Il mondo della luna, Hob. 28/7 (overture)
Ludwig van Beethoven Klavierkonzert Nr. 1 in C-Dur, op. 15
Joseph Haydn Schöpfungsmesse in B-Dur, Hob. 22/13

Playlist

artiesten

Hervé Niquet

dirigent

Hervé Niquet, chef-dirigent bij het Vlaams Radio Koor en vaste gast-dirigent van Brussels Philharmonic, kreeg de smaak voor oude partituren te pakken tijdens zijn opleiding. De zoektocht naar onbekende parels in het repertoire is sindsdien de rode draad doorheen zijn carrière.

lees de biografie

Vlaams Radiokoor

ensemble

Het Vlaams Radiokoor werd in 1937 als professioneel kamerkoor opgericht door de toenmalige openbare omroep. Vandaag de dag is het koor een ensemble van uitzonderlijk hoog niveau, dat zowel in binnen- als in buitenland tot de top gerekend wordt.

lees de biografie

Martin Helmchen, piano

solist

Martin Helmchen maakte in de afgelopen jaren een reeks spraakmakende debuten bij Europese en Amerikaanse orkesten. Hij soleert met beroemde gezelschappen als de Berliner Philharmoniker, Wiener Philharmoniker, London Philharmonic Orchestra en New York Philharmonic.

lees de biografie

Lore Binon, sopraan

solist lees de biografie

Anaïk Morel, alt

solist lees de biografie

Yu Shao, tenor

solist lees de biografie

André Morsch, bas

solist lees de biografie

praktische info

Tickets

vanaf €31

locatie

concert

Flagey, Heilig-Kruisplein, 1050 Brussel | +32 2 641 10 20

ticketshop

> online
www.flagey.be

> telefonisch
+32 2 641 10 20
(dinsdag tot vrijdag, 12:00 > 17:00)


> ticketshop
Flagey, Heilig Kruisplein, 1050 Brussel
(dinsdag tot vrijdag, 12:00 > 17:00)

meer van dit