Pop quiz: wie is de meest uitgevoerde klassieke componist? Ludwig van Beethoven, inderdaad. In 2020 vieren we zijn 250ste verjaardag, en wordt wereldwijd hulde gebracht aan het muzikale genie en de radicale kunstenaar die hij was, en zijn blijvende impact die tot op vandaag inspireert.


Beethoven wist met al zijn symfonieën te scoren, en ook zijn zevende loste de hoge verwachtingen in. Ook al was hij al doof, hij vatte de heroïek en pure kracht van de muziek feilloos – het genie liet zich niet opsluiten in zijn doofheid en pende een meesterwerk neer. Hier en daar waren er kritische stemmen die Beethoven na dit werk rijp vonden voor het gekkenhuis, maar het publiek hield meteen van de ritmische elementen, de spontaniteit en vooral het pakkende allegretto. Wagner noemde de Zevende zelfs de ‘apotheose van de dans’.

Dansen voedden ook Dvořáks repertoire. Net voor de bekende Slavische Dansen componeerde hij zijn Serenade voor blazers, geïnspireerd door die van Mozart. Dvořák brengt de rijke muzikale avonden uit de oude Tsjechisch kastelen en paleizen weer tot leven, en laat in de weelderige salons polka’s, menuetten en volksdansen de revue passeren.

Programma

Hendrik Andriessen • Variations and fugue on a theme by Johann Kuhnau
Antonín Dvořák • Serenade voor blazers in d, op. 44
Ludwig van Beethoven
Symfonie nr. 7 in A, op. 92

praktisch