Dat muziek universeel is en tijd en ruimte overstijgt, bewijzen de eerste noten van Beethovens Vijfde Symfonie nog dagelijks. Het vernuft en de impact van die 4 eenvoudige noten zitten ingebakken in het DNA van generaties. Beethovens persoonlijke strijd met wat hij ‘het lot, dat aan de deur klopt’ noemde, neemt je vanaf het dreigende en bekende openingsmotief mee in een heroïsch verhaal om de overwinning.


Alle fases van het menselijke zijn komen aan bod: geluk, drama, vreugde en tenslotte tragedie. Want ook al lijkt het genie van de componist te winnen in de triomfantelijke finale, de mens Beethoven verloor de strijd en werd doof.

Een andere strijd horen we bij Brahms in zijn enige Vioolconcerto, dat hij componeerde met en voor zijn goede vriend en meester op de viool Joseph Joachim. ‘Een strijd tussen het orkest en de viool – en de viool wint’, was een commentaar na de première. De tijd gaf de critici ongelijk, en het aartsmoeilijke stuk hoort intussen tot het vaste repertoire.

De talentvolle Leonidas Kavakos, niet voor niets één van de meest geliefde solisten van het moment, kent het concerto als geen ander. Hij houdt vooral van de duidelijke invloed van Hongaarse volksmuziek die het concerto een menselijke focus geven: “Voor mij is de boodschap achter dit stuk dat volksmuziek als niets anders het leven van de mens centraal zet, wat in deze tijden nog belangrijker is dan ooit tevoren.”

Programma

Detlev Glanert • Weites Land (2013)
Johannes Brahms • Violinkonzert in D-Dur, op. 77
Ludwig van Beethoven • Sinfonie Nr. 5 in c-Moll, op. 67

praktisch

lees ook